”Toivon, että jokainen ymmärtää liiton jäsenyyden merkityksen työehdoille” 

Tuore luottamusmies Laura Niemi uskoo, että työntekijöiden ja työnantajan yhteistyöllä päästään kaikkien kannalta parhaaseen lopputulokseen. 

Laura Niemi, 30, on paljasjalkainen turenkilainen. Hän työskentelee Valion Turengin tuotantolaitoksella varastotyöntekijänä ja valvoo työssään pääasiassa jälkipakkauskoneita. Aiemmin Niemi työskenteli kaupan alalla. 

– Olen koulutukseltani teollinen pintakäsittelijä, mutta niitä töitä en ole tehnyt päivääkään valmistumiseni jälkeen. Valiolla aloitin tammikuussa 2020. Etsin vaihtelun vuoksi töitä, hain ja pääsin Valiolle. Voi siis sanoa, että päädyin sattuman kautta nykyiseen työhöni. 

Valio ei kuitenkaan ollut Niemelle ennestään täysin vieras. 

– Isäni puolen sukua on töissä Turengin jäätelötehtaalla, joka oli aiemmin Valion omistuksessa. Tästä on toki aikaa, mutta en siis ole ensimmäinen Valion työntekijä suvussani, Niemi naurahtaa. 

Valion Turengin tehtaalla on noin 140 työntekijää, joista noin 65 työskentelee SEL:n työehtosopimuksella. Turenki on ainut Valion tuotantolaitoksista, joka valmistaa iskukuumennettuja UHT-tuotteita. Sen lisäksi Turengissa valmistetaan maitoa, kermaa ja ruokakermaa sekä lastenruokaa, kuten äidinmaidonkorviketta, puuroja ja vellejä.  

– Monilla meillä valmistetuilla tuotteilla on verrattain pitkä säilymisaika, minkä vuoksi Turengista on myös paljon vientiä esimerkiksi Ruotsiin. 


Luottamusmies linkkinä liittoon 

Kun Laura Niemi aloitti Valiolla, osaston luottamusmies lähestyi häntä SEL:n liittymislomakkeen kanssa jo ensimmäisenä työpäivänä. 

– Minulle oli itsestään selvää, että liityn ammattiliiton jäseneksi, mutta en tiennyt mihin liittoon minun pitäisi liittyä. Siksi osaston luottamusmiehen ottama kontakti oli tärkeä. Liityinkin liittoon heti samana päivänä, Niemi muistelee. 

Niemi kertoo aina kuuluneensa ammattiliittoon, mutta ei ole aiemmissa liitoissaan toiminut luottamustehtävissä. Viime vuonna hänet valittiin työpaikallaan osaston luottamusmieheksi. 

– Edellinen osaston luottamusmies kysyi, olisinko kiinnostunut tehtävästä. Vastasin myöntävästi ja tulin valituksi luottamusmieheksi. Vaikka olen vielä itse aika uusi näissä kuvioissa, teemme paljon yhteistyötä pääluottamusmiehen kanssa. On helpottavaa, kun tietää että tukena on kokenut ja osaava pääluottamusmies. 

Niemi toivoo, että työntekijät kertoisivat rohkeasti työpaikalla kohtaamistaan haasteista luottamusmiehelle, jotta niitä voitaisiin yhdessä lähteä ratkomaan. Luottamusmiehenä hän haluaa olla helposti lähestyttävä ja auttaa ihmisiä. 

– Omalla osastollani varastossa on noin 20 työntekijää, joten olemme melko tiivis porukka. Luottamusmies on siis kaikille oikeasti tuttu ja toivon, että se madaltaa kynnystä tulla kertomaan mahdollisista ongelmistakin. 

– Meillä Turengissa yhteistyö työnantajan ja työntekijöiden välillä on ollut pääasiassa varsin sujuvaa, eikä suurempia kahnauksia ole ollut. Näin ollen haasteetkin ovat olleet vähäisempiä, Niemi arvioi. 


Nuorten järjestäytyminen huolena 

Vapaa-ajallaan Laura Niemi harrastaa kuntosalia ja koiran kanssa lenkkeilyä. 

– Harrastukset ovat mukavaa vastapainoa työlle ja auttavat jaksamaan arjessa paremmin, hän kertoo.  

Luottamustehtävässä jaksamisessa Niemi pitää tärkeänä, että ympärillä olevan tuen lisäksi saa koulutusta tehtävään. Liiton koulutukset antavatkin hyvät valmiudet tehtävässä toimimiseen. 

– Osallistun itse seuraavalle kurssille helmikuussa. Vaikka tietää työpaikalla saavansa tukea pääluottamusmieheltä, liiton koulutukset antavat hyvät lähtökohdat tässä tehtävässä toimimiseen.  

Niemi kokee myös liiton vapaamuotoisemmat tapahtumat tärkeinä. 

– Olen itse osallistunut paljon SEL:n nuorten tapahtumiin ja sitä kautta kiinnostunut toiminnasta. Erityisen tärkeänä näen sen nuorille, joille ammattiliittoon kuuluminen ei ole itsestään selvää työelämään tullessa.  

Nuorten järjestäytymisasteen lasku puhuttaa paljon ay-aktiiveja ja sama mietityttää Niemeäkin, joka on myös SEL:n valtakunnallisen nuorisojaoston jäsen. 

– Haluan luottamusmiehenä ja nuorisojaostossa viedä eteenpäin viestiä siitä, kuinka tärkeää on, että järjestäytymisaste on mahdollisimman korkea. Moni ikäiseni ja nuorempi kuvittelee, että nykyiset työehdot ovat kiveen hakattuja, vaikka näinhän ei tietenkään ole. Toivon, että jokainen ymmärtää järjestäytymisen merkityksen siinä, että meillä on tulevaisuudessakin työehtosopimukset, jotka takaavat lakia paremmat ehdot työn tekemiselle, Laura Niemi summaa.  


Teksti ja kuva: Taru Salovaara