”Tessin kautta olemme saaneet paljon hyvää, mistä emme ole valmiita luopumaan”

Eliisa Raski astui suuriin saappaisiin aloittaessaan syksyllä HKScanin Rauman ja Euran työntekijöiden pääluottamusmiehenä. Hän haluaa hoitaa ihmisten asioita ja olla työntekijöiden äänitorvena.

Säkylän Köyliössä asuva Eliisa Raski on toiminut lokakuusta lähtien HKScanin Rauman ja Euran tuotantolaitosten työntekijöiden pääluottamusmiehen tehtävässä, joka vapautui, kun yli 20 vuotta pääluottamusmiehenä toiminut Eira ”Eikku” Ylitalo jäi eläkkeelle elokuun lopussa.

Työpaikalla aikaistettiin luottamusmiesvaaleja ja Raski tuli valituksi ilman vastaehdokkaita työntekijöiden pääluottamusmieheksi vuosiksi 2023–2024.

Pääluottamusmiehenä Raski edustaa lähes 600 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Rauman tuotantolaitoksella. Parikymmentä työntekijää työskentelee Eurassa, jossa myös pakataan broileria.

Miltä on tuntunut aloittaa näin ison porukan pääluottamusmiehenä?

– Toisaalta se on tuntunut vaikealta, mutta toisaalta se on ollut helppoa, koska edeltäjäni Eikku on hoitanut hommansa hyvin ja pedannut kaiken valmiiksi. Siitä on ollut helppo jatkaa työtä, Raski sanoo.

Hänen työpisteensä sijaitsee Raumalla ja Euran tuotantolaitoksella hän käy tarpeen vaatiessa.

– Moni odottaa, että tiedän heti kaiken, mutta on tässä ollut paljon oppimista ja on edelleen. Raumalla minun piti ensin opetella talo ja tuotanto sekä tutustua ihmisiin, kertoo Raski, joka ei ole ollut itse koskaan Rauman tuotantolaitoksella tuotannossa töissä.

Raski tuli ensimmäisen kerran broilertaloon Euraan töihin jo vuonna 1997, mutta sen jälkeen hänen työuransa on ollut ”hyppimistä”.

– Tulin vähän vahingossa töihin elintarvikealalle äitiysvapaan tuuraajaksi. Tein pari sijaisuutta ja vuonna 2000 minut vakinaistettiin. Seuraavana vuonna aloitin osaston luottamusmiehenä.

Vuodet 2011–2016 kuluivat kunnalla perhepäivähoitajana, jonka jälkeen Raski tuli takaisin tammikuussa 2017 töihin HKScanin Euran tuotantolaitokseen, josta hän vaihtoi välillä hetkeksi Apetitille Säkylään satokausityöntekijäksi, jonka jälkeen hän palasi vielä töihin HKScanin Euran tuotantolaitoksen alasajovaiheeseen.

Kun HKScan alkoi pakkaamaan broileria uudestaan Eurassa vuonna 2020, Raski palasi jälleen HKScanille töihin ja tuli valituksi ensin osaston luottamusmieheksi ja sitten varapääluottamusmieheksi 1.11.2021 alkaen.


Luottamusmies on porukan äänitorvi

Mikä on parasta luottamusmiehen tehtävässä?

– Se on parasta, kun saan autettua ihmisiä. Haluan hoitaa ihmisten asioita ja olla porukan äänitorvena niin, että kaikkien ääni kuuluu työnantajalle, Eliisa Raski vastaa.

Entä mikä on haastavinta luottamusmiehenä?

– Ideaalitilanne olisi, jos saisimme kaikki voimaan hyvin työpaikalla, mutta varsinkin psykososiaalista kuormitusta on vaikea ratkaista. Esimerkiksi ergonomiaa voi korjata rahalla ja välineillä, mutta henkinen hyvinvointi ja jaksaminen ovat vaikeampia asioita saada kuntoon.

Työpaikalla irtisanottiin syksyllä muutosneuvotteluiden päätteeksi 50 työntekijää, joista osalla työt loppuivat joulukuussa ja osalla ne loppuvat helmikuussa. Irtisanomiset ja muut muutokset aiheuttavat psykososiaalista kuormitusta työyhteisössä. Mitä asialle voisi tehdä?

– Pelkät puheet eivät enää riitä. Ihmiset pitäisi saada uskomaan, että muutoksia parempaan tapahtuu. Saan työntekijöiltä sellaista viestiä, että porukkaa on liian vähän ja se lisää kuormitusta.


Tiimityötä jäsenten eteen

Pääluottamusmies Eliisa Raski hoitaa jäsenten asioita HKScanin Rauman ja Euran tehtailla yhdessä varapääluottamusmies Mika Sarinin sekä osaston luottamusmiesten kanssa. Heitä on Raumalla kahdeksan ja Eurassa yksi. Työsuojeluvaltuutettu Jari Lähteenmäki ja työsuojeluasiamiehet ovat luottamusmiesten tärkeitä yhteistyökumppaneita.

– Tarkoitus on saada säännölliset luottamusmiesten kokoukset pyörimään taas koronatauon jälkeen, Raski kertoo.

Hän kiittää, että konsernin muiden tuotantolaitosten luottamushenkilöiltä saa tukea ja apua tarvittaessa. Myös SEL:n Länsi-Suomen aluesihteeri Esa Vahlstenin puoleen voi aina kääntyä.

Tietopohjaa luottamustehtävän hoitamiseen kannattaa hakea myös SEL:n kursseilta. Raski on viimeksi ollut toukokuussa Kiljavan opistolla työoikeuden peruskurssilla ja lokakuussa täydennyskurssilla.

– Tykkäsin! Suosittelen kurssia kaikille, se ei ollut tylsää lakitekstin lukemista. Helmikuussa meidän työpaikalta lähtee uusia luottamushenkilöitä SEL:n luottamusmiesten peruskurssille. Toivon, että he käyvät myös jatkokurssit. Opiskelusta on paljon hyötyä luottamustehtävässä ja työnantajamme suhtautuu myönteisesti kouluttautumiseen.

Yhteistyö työnantajan kanssa sujuu pääasiassa hyvin, mutta välillä vaihtelevasti.

– Olen koittanut korostaa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Sen verran ikä on tuonut mukamas viisautta, etten ota enää itseeni. Nuorempana sitä otti helposti henkilökohtaisesti, jos sukset menivät ristiin, Raski hymähtää.


Pelkkä työttömyyskassa ei riitä

Luottamusmiehen yksi tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että kaikille työntekijöille kerrotaan liitosta, työehtosopimuksesta ja tarjotaan jäsenyyttä.

– Meillä osastojen luottamusmiehet tarjoavat liiton jäsenyyttä uusille työntekijöille. Aina kannattaa liittyä jäseneksi, vaikka olisi määräaikaisessa työsuhteessa. Liiton jäsenenä saat luottamusmiehen avun ja tarvittaessa liiton oikeusavun, jossa ei ole omavastuuosuutta ja joka kattaa myös vastapuolen kulut, jos juttu hävitään oikeudessa, Raski sanoo.

Elintarvikealan työntekijöiden tes-neuvottelut alkavat tammikuussa. Miksi työehtosopimus on työntekijöille niin tärkeä?

– Jos meillä ei olisi tessiä, meillä ei olisi lomarahaa, arkipyhäkorvauksia tai pekkasia, koska laki ei niitä tunne. Jos meillä ei olisi tessiä, olisi kova homma sopia niistä paikallisesti. Tessin kautta olemme saaneet paljon hyvää, mistä emme ole valmiita luopumaan, Raski vastaa.

Eliisa Raski suosittelee jokaiselle työntekijälle ammattiliittoon liittymistä, pelkän työttömyyskassan jäsenyys ei riitä. Raski sanoo saaneensa ”aika paljon näppylää” YTK:sta, sillä työttömyyskassa ei todellakaan ole sama asia kuin ammattiliitto. Se ei puolusta tai aja työntekijän oikeuksia.

– Saamme puolustettua etujamme, kun olemme liitossa ja vedämme yhtä köyttä. Vain yhdessä olemme vahvoja ja vain kuulumalla liittoon voimme saada meidän työehdot ja työolot kuntoon. Pidän sitä tärkeimpänä asiana meidän kaikkien työntekijöiden kannalta.

Vapaa-ajallaan Eliisa Raski rentoutuu, lukee ja katsoo telkkaria.

– Luen kaikenlaista, ja nimenomaan kirjoja, en äänikirjoja. Viikonloppuisin en suorita. Jos huvittaa laiskotella, laiskottelen, jos huvittaa lähteä reissuun, lähden reissuun, hän summaa.


Teksti ja kuva: Karoliina Öystilä

Liity
jäseneksi