Talman Luomu konkurssiin: 13 työntekijää irtisanottu

Sipoolainen lihayhtiö Talman Luomu on asetettu konkurssiin. Pesänhoitaja tiedotti työntekijöille konkurssista edellisviikon torstaina ja irtisanoi kaikkien työsuhteet päättymään ennen juhannusta.

Konkurssihetkellä Talman Luomulla työskenteli 13 ihmistä SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä ja lisäksi konttorissa muutamia ihmisiä. Työntekijät saavat konkurssipesältä torstaina työtodistuksen ja lopputilin. Toiminnan mahdollisesta jatkumisesta ei tällä hetkellä ole tietoa.

Konkurssi ei tullut henkilöstölle yllätyksenä, sillä yrityksen pitkään jatkuneet talousvaikeudet olivat tiedossa. Talman Luomun työntekijät ovat olleet syyskuusta saakka osa-aikaisesti lomautettuna tehden 32-tuntista työviikkoa. Lomautusten piti jatkua tämän vuoden loppuun asti.

Hämeen Sanomien mukaan verottaja haki Talman Luomua konkurssiin jo maaliskuussa, mutta hakemus jäi silloin sillensä. Nyt kesäkuussa yritys haki itse itsensä konkurssiin.

– Konkurssi ei tullut yllätyksenä, mutta todella harmillinen se on. Meillä on täällä hyvä työporukka, mistä kertoo sekin, että vaihtuvuutta työntekijöissä on ollut todella vähän, Talman Luomun pitkäaikainen työntekijä kertoo.

Hänen mukaansa työntekijät eivät kuitenkaan ole lamaantuneet konkurssista, vaan ovat lähteneet jo aktiivisesti hakemaan uusia töitä tai opiskelupaikkaa uudelta alalta.


Pajuniemi nykyisin osa Landeli Groupia

Talman Luomu tunnettiin aiemmin nimellä Pajuniemi. Vuonna 2016 silloisesta Pajuniemestä irrotettiin tavanomaisesti valmistettujen lihatuotteiden valmistus omaksi yrityksekseen, ja Sipoon Talmassa sijaitseva yhtiö muutti nimensä Talman Luomuksi ja keskittyi luomutuotteisiin.

Talman Luomun tuoterepertuaariin ovat kuuluneet palvi- ja kokolihatuotteet sekä erilaiset makkarat ja leikkeleet. Talman Luomu on valmistanut myös alihankintana tuotteita Pajuniemelle, ja Pajuniemen lähettämö on sijainnut Talman Luomun tuotantolaitoksessa.

Pajuniemi-brändi kuuluu nykyään Landeli Groupiin, kun Pajuniemen liiketoiminnan 2016 ostanut SGS-Export osti lietolaisen Lihatukku Jouni Partanen Oy:n viime vuoden toukokuussa. Lokakuussa GSS-Exportin nimi muuttui Landeli Group Oy:ksi. Jouni Partanen Oy ja Pajuniemi fuusioitiin Landeli Group Oy:hyn, jonka itsenäisenä tytäryhtiönä jatkaa kankaanpääläinen Maalaistuote Vataja Oy.
 

Kun yritys menee konkurssiin

1. Kun käräjäoikeus on asettanut yrityksen konkurssiin, konkurssipesä voi irtisanoa työsuhteet päättymään 14 päivän kuluttua irtisanomisesta.

2. Pesänhoitaja antaa työntekijöille työtodistuksen, josta ilmenevät työsuhteen kesto, työtehtävät ja työsuhteen päättymisen syy.

3. Jos konkurssipesällä ei ole varoja maksaa työntekijöiden lopputiliä, pesänhoitaja yleensä hakee palkkaturvasta työntekijöiden palkkasaatavat. Jos työntekijällä on saatavia, joita pesänhoitaja ei ota palkkaturvahakemukseen, liitto auttaa jäsentään hakemaan saatavia palkkaturvasta.

4. Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston sähköisessä Oma asiointi –palvelussa.

5. Ota yhteyttä työttömyyskassaan ja selvitä, oletko oikeutettu ansiopäivärahaan. Samalla saat ohjeet miten teet ensimmäisen hakemuksen työttömyyskassan eAsiointi-palvelussa.

6. SEL:n jäsenet saavat apua työpaikan luottamusmieheltä tai SEL:n aluetoimistolta.