Starfood Finland irtisanoo puolet työntekijöistään

Starfood Finland on tällä ja viime viikolla irtisanonut Vantaan tuotantolaitokseltaan 53 työntekijää ja viisi toimihenkilöä. Elokuussa päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena työpaikkansa tulee työnantajan ilmoituksen mukaan menettämään vielä 13 työntekijää ja kolme toimihenkilöä, jolloin irtisanottujen kokonaismäärä nousee 74 ihmiseen. Heistä työntekijöitä on 66.

Irtisanomalla lähes puolet koko henkilöstöstään Starfood Finland varautuu yhteistyön päättymiseen merkittävän asiakkaan kanssa. Tilanne ratkeaa lopullisesti syyskuun aikana.

– Me työntekijät olisimme toivoneet, että työnantaja olisi odottanut että ison asiakkaan sopimuksen päättymisen vaikutukset ovat varmat ennen irtisanomisten aloittamista, Starfood Finlandin työntekijöiden pääluottamusmies Chau Nguyen sanoo.

Irtisanottujen työntekijöiden irtisanomisajat vaihtelevat kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Osalle työnantaja on jo tarjonnut jatkoksi määräaikaista työsopimusta marraskuun loppuun, mihin asti työtilanne on selvä.

Tunnelmat Starfood Finlandin tuotantolaitoksella ovat tällä hetkellä synkät.

– Olen huolissani miten irtisanotut pärjäävät ja mistä he löytävät uusia töitä. Toivon, että tilanne täällä varmistuu pian, jotta voimme auttaa ihmisiä etsimään uusia töitä, jos täällä ei ole töitä tarjolla, Nguyen toteaa.

Henkilöstön lomautusvaihtoehtoa ei yt-neuvotteluissa tutkittu tarkemmin, sillä työnantaja arvioi työvoiman tarpeen vähenevän pysyvästi.

Ennen irtisanomisia Starfood Finlandin henkilöstömäärä oli noin 180, josta työntekijöiden osuus oli 140. Jos irtisanomisia ei peruta, yrityksen henkilöstömäärä on jatkossa noin sata.

Starfood Finland, entiseltä nimeltään Finncatering, oli Finnairin tytäryhtiö vuoteen 2014 asti, jolloin Finnair myi yrityksen LSG Sky Chefsille. Starfood Finland tarjoaa lentocatering-palveluita sekä valmistaa take away- ja valmisruokatuotteita kahviloiden, ravintoloiden ja kaupan tarpeisiin.