SEL:n vakuutus jäsenten turvana vapaa-ajan matkoilla

Vain hölmöläinen matkustaa ilman vakuutusta, todetaan Suomen ulkoministeriönkin verkkosivuilla. Sairastuminen lomamatkalla voi tulla kalliiksi ilman vakuutusta, sillä Suomen valtio ei maksa ulkomailla pulaan joutuneiden kansalaisten hoitokuluja eikä kuljetusta kotiin. Näitä tilanteita varten on matkavakuutus.

Mari Valjakka koki vakuutuksen tarpeellisuuden, kun hän sairastui lomamatkallaan Yhdysvalloissa viime kesänä. Valjakka joutui kahdeksaksi päiväksi sairaalaan, eivätkä paikalliset lääkärit suostuneet päästämään häntä kotimatkalle ilman asiansa osaavaa saattajaa. Vakuutusyhtiö lähetti ensihoitoon erikoistuneen lääkärin saattamaan Valjakan turvallisesti lennolla New Yorkista Helsinkiin.

– Paikka oli ykkösluokassa, koska minut piti saada makuuasentoon. Suomalaislääkäri oli koko ajan mukana tarkkailemassa, jos matkan aikana tapahtuisi jotain, Valjakka kertoo.

Kulut kattoi Valjakan matkavakuutus. Valjakka kertoo tarinansa Finanssialan verkkosivuilla.

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL:n jäsenten ei tarvitse enää huolehtia yksityisestä matkavakuutuksesta, sillä liitto on ottanut jäsenilleen 1.1.2018 alkaen vakuutusyhtiö Turvasta jäsenvakuutuksen, joka sisältää matkustajavakuutuksen vapaa-ajan matkoille.

Turvan mobiilisovelluksen TaskuTurvan lataamalla matkavakuutuskortti kulkee näppärästi älypuhelimessa mukana matkoilla. Muista ladata ennen matkalle lähtöä TaskuTurva puhelimeesi. Hoitava laitos voi todeta sovelluksen matkavakuutuskortin avulla, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus.

Matkavakuutuskortti ei kuitenkaan ole maksukortti, joten sinun on hyvä varautua siihen, että joudut maksamaan kulut ensin itse ja hakemaan korvausta myöhemmin vakuutusyhtiöstä. Matkavakuutustodistuksen voi myös tulostaa liiton verkkosivuilta tai pyytää Turvasta.

Jos joudut itse maksamaan hoitokulut, säilytä kuitit ja hae korvausta sähköisestä korvauspalvelusta, jonka löydät osoitteesta www.turva.fi/sel. Kun käytät sähköistä korvauspalvelua, saat korvausrahat tilillesi nopeimmin.

Ketkä ovat vakuutettuja?

Vakuutettuina ovat liiton jäsenet ja opiskelijajäsenet sekä vakuutetun mukana matkustavat lapset ja lapsenlapset. Vakuutus on voimassa siihen päivään saakka, jolloin jäsen täyttää 68 vuotta. Jos jäsen jää pysyvälle eläkkeelle ennen kuin hän täyttää 68 vuotta, vakuutus on voimassa siihen päivään saakka, jolloin jäsen jää pysyvälle eläkkeelle.

Vakuutus on voimassa yhtäjaksoisesti enintään 45 vuorokautta matkan alkamisesta. Ylimeneville matkapäiville kannattaa ottaa Turvasta määräaikainen matkustajavakuutus. Vakuutus ei ole voimassa ehdoissa erikseen poisrajatuissa urheilulajeissa tai harrastuksissa.

Mitä vakuutuksesta korvataan?

Vakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman hoitokuluja. Näitä ovat esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimuskulut ja lääkärin määräämät lääkkeet. Ennen matkan alkua ollut sairaus ei ole vakuutusehtojen tarkoittama matkasairaus. Tällaisen sairauden pahenemiseen liittyen korvataan ainoastaan ensiapuhoito matkakohteessa.

Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja, mikäli se johtuu äkillisestä sairaudesta tai tapaturmasta. Matkan peruuntuminen tarkoittaa sitä, että matkalle lähtö estyy. Matkan keskeytymisellä tarkoitetaan jo alkaneen matkan muuttumista.

Matkan peruuntumisesta korvataan kuluja, joita matkan järjestäjä ei lain tai matkaehtojen mukaan palauta. Matkan keskeytyessä voidaan korvata esimerkiksi ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja. Lisäksi korvataan matkalta myöhästymisestä aiheutuvia kuluja vakuutusehdoissa mainituissa tilanteissa.

Matkatavarat on vakuutettava erikseen

Jäsenvakuutukseen ei sisälly matkatavaravakuutusta, joten matkatavarat on vakuutettava erikseen, elleivät ne jo sisälly normaaliin kotivakuutukseen. Kun otat laajan tason kotivakuutuksen Turvasta, korvaa se myös ulkomaanmatkoilla mukana oleville matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja 4 500 euroon asti.

SOS auttaa apua tarvitsevia matkaajia

SOS International on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama kansainvälinen ”hälytyskeskus”, josta voit saada apua, jos sairastut ja tarvitset lääkäriä tai sairaalahoitoa. SOSissa on ympärivuorokautinen päivystys suomenkielellä, ja siellä tunnetaan myös SEL:n vakuutus.

SOSiin voi ottaa yhteyttä myös muissa kuin hätätapauksissa. He voivat esimerkiksi neuvoa lähimmän luotettavan lääkäriaseman sijainnin.

SOSin asiantuntijat selvittävät tapaustasi ja pyytävät tarvittaessa avuksi SOSin yhteyslääkärin. SOS keskustelee tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa ja välittää potilaan hoidon kannalta tärkeät tiedot hoitolaitokselle. Jos hoitolaitos ei hyväksy matkavakuutuskorttiasi eikä suostu lähettämään laskua Turvaan, voit pyytää hoitolaitosta soittamaan SOSiin.
 

Vakuutusehdot ja korvauksenhakuohjeet löytyvät osoitteesta www.turva.fi/sel. Tutustu vakuutusehtoihin ja vakuutuksessa oleviin rajoituksiin ennen matkalle lähtöä. Lisätietoja vakuutuksesta saat Turvan toimipaikoista, asiamiehiltä tai palvelunumerosta 01019 5110. Toimipaikkojen yhteystiedot ja tietoja Turvasta löydät osoitteesta www.turva.fi.


Teksti: Aapo Riihimäki/Turva