SEL:n liittovaltuusto: Vain järjestäytymällä työehdot pidetään tolkullisina

SEL:n liittovaltuusto on huolissaan ostovoiman ja kotimaisen kysynnän laskusta sekä otti kantaa järjestäytyneen neuvotteluoikeuden ja lakko-oikeuden puolesta.

Metsäjätti UPM kävi käsittämättömän pitkän ideologisen ottelun omia työntekijöitään vastaan. Peräti 112 päivää eli lähes neljä kuukautta kestänyt lakko päättyi viikko sitten, kun molemmat osapuolet hyväksyivät sovittelijan sovintoehdotuksen. Työntekijöillä ei ollut neuvotteluissa muita vaatimuksia kuin yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, mutta työnantaja haki heikennyksiä palkkoihin ja muihin työehtoihin.

Paperityöntekijät taistelivat lakolla paitsi omien työehtojensa puolesta, myös kaikkien muidenkin alojen työntekijöiden työehtojen sekä kollektiivisen neuvotteluoikeuden puolesta. Paperiliitto ja lakossa olleet UPM:n työntekijät ansaitsevat kamppailustaan meidän kaikkien kiitoksen.

UPM:n työtaistelu alleviivaa työntekijöiden järjestäytymisen merkitystä. Järjestäytymällä ammattiliitoksi työntekijät ovat rakentaneet yhdessä joukkovoiman, jolla on saatu aikaiseksi tolkulliset työehdot. Sillä samalla voimalla työehdot myös pidetään tolkullisina ja niitä parannetaan. Järjestäytyneet työntekijät pärjäävät aina kamppailussa työehdoista.

Julkisen sektorin ammattiliitot käyvät parhaillaan oikeutettua kamppailua työntekijöiden palkankorotusten puolesta. Työntekijöiden lakko-oikeus on perusoikeus ja ihmisoikeus. SEL ei hyväksy minkäänlaista lakko-oikeuden murtamista lakko-oikeutta rajoittavilla turvaamistoimilla tai lakihankkeilla.

Kiihtynyt inflaatio leikkaa palkansaajien ostovoimaa, mikä laskee monille yrityksille elintärkeää kotimaista kysyntää. Esimerkiksi elintarvikealan työntekijöiden palkkoihin toukokuussa tulevat 1,9 %:n yleiskorotukset on inflaatio syönyt jo etukäteen.

Palkansaajien ostovoimasta on pidettävä huolta ja sen turvaamiseksi tarvitaan ratkaisuja. SEL tukee Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon ehdotusta työntekijöiden maksettavaksi kilpailukykysopimuksessa siirrettyjen sosiaaliturvamaksujen palauttamisesta työnantajien maksettavaksi.

SEL:n liittovaltuusto Tuusulassa 29.4.2022