SEL:n liittovaltuusto: Seuraavan hallituksen lisättävä ihmisten hyvinvointia ja turvaa

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL haluaa muuttaa Suomen politiikan suuntaa leikkauspolitiikasta ihmisten hyvinvointia ja turvaa parantavaksi. SEL haluaa eduskuntavaaleissa vaihtaa hallituksen palkansaajamyönteiseksi. Nykyinen hallitus on osoittautunut palkansaajavihamieliseksi ja erityisesti työttömiä on kuritettu. Kylmää kyytiä hallitukselta ovat saaneet myös opiskelijat, eläkeläiset ja vammaiset.

SEL vaatii, että Suomen seuraava hallitus lopettaa ilmaistyön teettämisen työttömillä. Työt on teetettävä työsuhteissa ja työehtosopimuksen mukaisilla palkoilla ja muilla työehdoilla. Pelkäksi työttömyysturvan leikkuriksi osoittautunut aktiivimalli on kumottava. SEL esittää työllistymismahdollisuuksien parantamista lisäämällä työttömien henkilökohtaista ohjausta, vapauttamalla oikeuden opiskella työttömyysturvalla sekä luopumalla työttömyysturvan karensseista.

Suomeen jo syntyneet kahden kerroksen työmarkkinat on purettava. SEL vaatii muun muassa nollatyösopimusten kieltämistä, alipalkkauksen kriminalisointia, kanneoikeutta ammattiliitoille sekä takuupalkkaa vuokratyöntekijälle.

Harmaa talous aiheuttaa Suomessa useiden miljardien eurojen vuosittaiset verojen ja maksujen menetykset kansantaloudelle. SEL haluaa laittaa harmaan talouden kuriin lisäämällä viranomaisten, kuten poliisin, verottajan ja työsuojelun resursseja sekä kiristämällä rangaistuksia.

SEL haluaa, että Suomi on hyvinvointivaltio, jossa on toimivat julkiset palvelut ja tärkeä infrastruktuuri kuten liikenneverkot, energiahuollon verkostot, jätehuolto, vesihuolto ja tietoliikenneverkot ovat julkisessa omistuksessa. Valtion omistajaohjauksella on huolehdittava, että valtionyhtiöiden työpaikat pysyvät Suomessa.

SEL vetoaa jokaiseen elintarvikealan työntekijään, jotta jokainen käyttäisi valtaansa ja äänestäisi huhtikuussa eduskuntavaaleissa. Seuraavat eduskuntavaalit ovat myös työehtovaalit, joiden tulos antaa suuntaa sille, miten työntekijöiden asema ja oikeudet toteutuvat ja kehittyvät suomalaisessa työelämässä.

SEL:n liittovaltuusto Espoossa 30.11.2018


Kaikki SEL:n hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023

Tutustu myös SAK:n hallitusohjelmatavoitteisiin ja Teollisuuden palkansaajien hallitusohjelmatavoitteisiin
.

Liitteet