SEL:n liittovaltuusto: Lakko-oikeutta ja työttömyysturvaa ei saa heikentää

SEL:n liittovaltuusto lähettää terveisiä hallitusneuvotteluihin: lakko-oikeutta ja työttömyysturvaa ei saa heikentää. Työvoimapulaan auttavat paremmat työehdot ja työolot sekä koulutus.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vaatii, että parhaillaan hallitusohjelmaa Säätytalolla neuvottelevat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit jättävät rauhaan työntekijöiden lakko-oikeuden ja työttömyysturvan, joiden heikennyspyrkimykset ovat olleet julkisuudessa.

Elintarvikealan työntekijät haluavat, että Suomen tuleva hallitus sitoutuu rakentamaan parempaa työelämää. Työntekijän aseman ja oikeuksien heikennysten sijaan tarvitsemme Suomessa parempia työehtoja ja työoloja, jotta työvoimapulaa ei pahenneta omilla päätöksillä ja yritykset saavat tarvitsemansa työvoiman jatkossakin.

Työttömyysturvan heikentäminen ei ole ratkaisu työvoimapulaan. Työttömyysturvan heikentäminen esimerkiksi sen kestoa lyhentämällä tai tasoa laskemalla ei tuo yhtään uutta työpaikkaa lisää. Kepin sijaan hallituksen ja työnantajien kannattaa kokeilla työvoimapulan ratkaisemiseksi kokoaikaisia työsuhteita sekä palkkojen ja työolojen parantamista. Kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi on olennaista täsmäkouluttaa työnhakijoita niillä alueilla, joilla on erityisosaamista vaativaa työtä tarjolla.

Työnantajapuoli ajaa tulevan hallituksen ohjelmaan työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamista, esimerkiksi rajaamalla oikeutta poliittisiin työtaisteluihin ja tukilakkoihin. SEL ei hyväksy lakko-oikeuden rajoittamista. Lakko-oikeus on työelämän perusoikeus ja työntekijäpuolelle erittäin tärkeä asia, sillä työntekijöiden neuvotteluvoima perustuu joukkovoimaan. Suomalaiset ammattiliitot käyttävät lakko-oikeutta vastuullisesti. Lakko on työntekijöille aina viimeinen keino, jos sopua ei muuten synny.


SEL:n liittovaltuusto oli koolla sääntömääräisessä kevätkokouksessa Tuusulassa 26.5.2023. Liittovaltuusto käsitteli ajankohtaisia työmarkkina-asioita, hyväksyi vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2022 sekä myönsi tili- ja vastuuvapauden vuodelta 2022.

SEL:n hallitusohjelmatavoitteet