SEL:n liittovaltuusto: Hallituksen peruttava työttömyysturvan aktiivimalli

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vaatii Juha Sipilän hallitusta perumaan työttömyysturvan aktiivimallin, joka positiivisesta nimestään huolimatta tarkoittaa käytännössä suurimmalle osalle työttömistä työttömyysturvan leikkaamista. SEL vetoaa, että hallitus antaisi Suomen työttömille joululahjan ja hautaisi lopullisesti työttömiä kurittavan aktiivimallin.

Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys aktiivimalliksi on ollut valiokunnissa vastatuulessa. Aktiivimalli on huonosti valmisteltu, eikä sen valmistelussa ole kuunneltu työttömyysturvan asiantuntijoita, jotka ovat kritisoineet aktiivimallia laajalla rintamalla.

Aktiivimalli lisää työttömyysturvan monimutkaisuutta ja byrokratiaa, vaikka päinvastoin pitäisi pyrkiä yksinkertaistamaan työttömyysturvajärjestelmää sekä työttömän työnhakijan että työttömyysetuuksia maksavien työttömyyskassojen ja Kelan näkökulmasta. Byrokratian lisääntyminen vaikuttaa väistämättä myös työttömiin, sillä ainakin alkuvaiheessa hakemusten käsittelyajat venyvät. Ei ole oikeudenmukaista, että jo valmiiksi heikossa asemassa olevien työttömien toimeentuloa vaikeutetaan entisestään.

Aktiivimallia puolustavan kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen tällä viikolla antama kommentti ”Mielestäni tämä pitää tässä muodossa saada läpi, katsotaan ensin miten se toimii, ja katsotaan sitten pitääkö siihen saada jotain justeerausta”, kuvaa hyvin hallituksen asennetta. Työttömien toimeentulolla ei kuitenkaan voi leikkiä.

Toteutuessaan aktiivimalli tarkoittaisi suurimmalle osalle työttömistä automaattista työttömyysturvan leikkuria, sillä vaikka työtön haluaisi olla kuinka aktiivinen, kaikille ei riitä tarpeeksi työtä tai työllisyyspalveluja. Työttömät joutuisivat myös keskenään epätasa-arvoiseen asemaan, sillä avoimien työpaikkojen määrä sekä koulutus- ja työllisyyspalveluiden tarjonta vaihtelevat eri alueilla ja aloilla.

SEL:n liittovaltuuston päätöslauselma, Vantaalla 1.12.2017