SEL:n liittovaltuusto: Hallituksen on lopetettava työntekijöiden kyykyttäminen ja yhteiskuntarauhan horjuttaminen

SEL:n liittovaltuusto vetoaa Orpon hallitukseen suomalaisen työelämän ja sopimusyhteiskunnan pelastamiseksi ja vaatii hallitusta hautaamaan työelämän heikennysesitykset.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei hyväksy pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa sovittuja työntekijöiden lakko-oikeuden, työehtojen ja työttömyysturvan heikennyksiä. Tulemme jatkamaan elintarvikealan työpaikoilla toimiamme hallituksen ajamia heikennyksiä vastaan yhdessä muiden ammattiliittojen kanssa, sillä meillä on #PainavaSyy toimia ja puolustaa työntekijöitä.

Hallituksen tavoitteena on lisätä yksiselitteisesti työnantajien yksipuolista määräysvaltaa työpaikoilla. Hallituksen työelämäheikennyksiä ei voi perustella työllisyyden parantamisella tai valtiontalouden korjaamisella, sillä työntekijöihin osuvilla toimilla ei ole merkittävää vaikutusta niihin.

Työnantajat ovat saaneet Orpon hallitusohjelmaan läpi lähes kaikki toivomansa tavoitteet. Emme voi katsoa vierestä, kun hallitus toimii työnantajien juoksupoikana ja hyökkää voimakkaasti työntekijöiden oikeuksia ja ammattiliittoja vastaan. Työntekijät eivät voi hyväksyä hallituksen ideologisia heikennyksiä.

Hallituksen puheet pohjoismaisen mallin tuomiseksi Suomeen ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mainoskampanja muiden pohjoismaiden ”kiinni kirimiseksi” ovat tyhjää puhetta, sillä nyt hallitus on ottamassa muista pohjoismaista mallia vain työntekijöitä kyykyttävistä muutoksista.

Ammattiliittojen tärkein tehtävä on nyt ensimmäiseksi torjua hallituksen esitykset työntekijöiden lakko-oikeuden rajaamisesta. Lakko-oikeus on työntekijän perusoikeus, jota työntekijät käyttävät Suomessa vastuullisesti. Demokraattisessa oikeusvaltiossa työntekijöillä on oltava oikeus ilmaista mieltään.

Vetoamme Orpon hallitukseen suomalaisen työelämän ja sopimusyhteiskunnan pelastamiseksi: lopettakaa työntekijöiden kyykyttäminen ja yhteiskuntarauhan horjuttaminen ja haudatkaa työelämän heikennysesityksenne! Jos hallitus ei kuuntele puhetta, meidän on pakko jatkaa työntekijöiden oikeuksien puolustamista poliittisilla lakoilla.


SEL:n liittovaltuusto oli koolla sääntömääräisessä syyskokouksessa Kirkkonummella 1.12.2023. Liittovaltuusto käsitteli ajankohtaisia työmarkkina-asioita sekä hyväksyi toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2024.

Liity
jäseneksi