SEL:n liittovaltuusto: Hallituksen haudattava työttömyysturvan aktiivimalli

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vaatii Juha Sipilän hallitusta luopumaan työttömyysturvan aktiivimallista, joka tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä. SEL vetoaa hallituspuolueisiin keskustaan, perussuomalaisiin ja kokoomukseen, että työttömiä ei enää kuritettaisi uusilla työttömyysturvan leikkauksilla.

Hallitus aikoo ensi viikolla puoliväliriihessä päättää työttömyysturvaan tulevasta aktiivimallista. Hallituksen esittämässä aktiivimallissa työtön menettää yhden korvauspäivän kuukaudessa eli 4,65 prosenttia työttömyysturvasta, jos hän ei tee töitä yhtenä viikkona vähintään 18 tuntia tai osallistu työllisyyspalveluihin 65 päivän mittaisen tarkastelujakson aikana.

Hallitus sanoo uudistavansa työttömyysturvaa kannustavammaksi, mutta käytännössä aktiivimalli tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä, sillä vaikka työtön haluaisi olla kuinka aktiivinen, kaikille ei riitä tarpeeksi työtä tai työllisyyspalveluja. Avoimia työpaikkoja ja työllisyyspalveluja on tarjolla yksinkertaisesti liian vähän. TE-toimistojen resursseja on jo nyt leikattu rajusti, esimerkiksi henkilökohtaiseen neuvontaan ei löydy enää henkilöstöä. Lisäksi hallitus suunnittelee lopettavansa TE-toimistot kokonaan sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä.

Aktiivimallissa työttömät joutuisivat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan, kun mahdollisuus aktiivisuuteen ja karenssipäivien välttämiseen on kiinni siitä, missä päin Suomea työtön asuu ja minkä alan osaaja hän on, sillä työttömyystilanne, avoimien työpaikkojen määrä sekä koulutus- ja työllisyyspalveluiden tarjonta vaihtelevat merkittävästi eri alueilla ja aloilla.

Aktiivimalli on kilpailukykysopimuksen vastainen. Viime vuoden kesäkuussa allekirjoitetussa kilpailukykysopimuksessa sovittiin, ettei hallitus yksipuolisesti leikkaa työttömyysturvaa ilman kolmikantaista sopimista. SEL on valmis toimimaan yhdessä kilpailukykysopimuksessa mukana olevien ammattiliittojen kanssa aktiivimallin torjumiseksi.

Aktiivimallin sijaan hallitus voisi uudistaa työttömyysturvaa kannustavammaksi esimerkiksi helpottamalla työttömien mahdollisuutta omaehtoiseen opiskeluun. Osaamisen lisääminen tai alan vaihtaminen lisäävät työttömän mahdollisuuksia työllistyä. Myös lyhytkestoisten töiden ja työttömyysturvan yhteensovittamisen byrokratian vähentäminen lisäisi työttömien mahdollisuuksia ottaa vastaan myös lyhytkestoisempia töitä.

Suomessa on edelleen lähes 500 000 työtöntä ja alle 30 000 avointa työpaikkaa. Nyt on lopetettava työttömien syyllistäminen ja puolustettava työttömien oikeutta säälliseen toimeentuloon.


SEL:n liittovaltuuston päätöslauselma, Espoossa 21.4.2017

Liity
jäseneksi