SEL:n edustajakokous: Elintarvikeala on tulevaisuuden kasvuala

Elintarviketeollisuus on tärkeä teollisuudenala Suomessa. Koko kotimaisen elintarvikeketjun työllisyys- ja verovaikutukset ovat merkittävät Suomen kansantaloudelle. Kotimaisten elintarvikkeiden hyödyt ovat kiistattomat: me kaikki suomalaiset hyödymme kotimaisen ruuan suosimisesta työpaikkoina, verotuloina, parempina julkisina palveluina sekä pienempinä sosiaaliturvamenoina.

Voimme olla ylpeitä suomalaisista elintarvikkeista, ne ovat puhtaita, laadukkaita ja turvallisia. Kotimaiset elintarvikkeet ovat myös tuontituotteita keskimäärin ympäristö- ja ilmastoystävällisempiä sekä valmistettu paremmilla työehdoilla. Kotimaisen ruokaketjun läpinäkyvyys ja jäljitettävyys ovat huippuluokkaa. Tuontiruualle onkin asettava samat kriteerit kuin kotimaisille elintarvikkeille.

Suomalaisella elintarviketeollisuudella on hyvät mahdollisuudet vahvistua, kasvaa ja tarjota uusia työpaikkoja tulevaisuudessa. Kuluttajien kasvava kiinnostus ruuan alkuperään lisää kotimaisten elintarvikkeiden kysyntää. Mahdollisuus lisätä elintarvikkeiden vientiä tulee hyödyntää täysimääräisesti. Yksi keino lisätä elintarvikevientiä olisi uusien suomalaisten elintarvikkeiden saaminen EU:n nimisuojajärjestelmän piiriin.

Suuri merkitys on myös valtion ja kuntien elintarvikehankinnoilla. Uudet kuntapäättäjät ovat avainasemassa, heistä on nyt kiinni, lisätäänkö kuntien elintarvikehankinnoissa kotimaisen ruuan osuutta. Kotimaisilla elintarvikehankinnoilla on kuntalaisten todella vahva tuki. SEL:n tammikuussa teettämän tutkimuksen mukaan peräti yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa, että kunnan, esimerkiksi päiväkotien ja koulujen elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa.


Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n 20. edustajakokous Jyväskylässä 20.5.2017