SEL:n aktiivit saivat kouluttajakoulutuksesta intoa ja varmuutta

Kouluttajakoulutuksen suorittaneet selliläiset saivat hyvät eväät kouluttajina toimimiseen, ja ovat jo päässeet testaamaan osaamistaan tositoimissakin.

Seitsemän SEL:n jäsentä suoritti viime syksynä KSL-opintokeskuksen kouluttajakoulutuksen. Koulutuksessa he oppivat, miten toteutetaan koulutus käyttäen erilaisia aikuisten oppimista tukevia menetelmiä. He myös tunnistavat erilaiset tavat oppia sekä osaavat tukea erilaisia oppijoita oppimisessa.

Anne Wassholm oli harkinnut osallistumista KSL:n kouluttajakoulutukseen jo aiemmin ja ilahtui huomatessaan, että SEL:n jäseniä kannustettiin osallistumaan.

– Minua kiinnosti nähdä, millaiselta kouluttajan rooli tuntuu. Ja hyvältähän se tuntui. Oivalsin, että koulutus on oppimistilanne aina myös kouluttajalle.

Myös Tuomas Vaittista on aina kiinnostanut oman oppimisen kehittäminen.

– Olen osallistunut moniin KSL:n järjestämiin koulutuksiin ja tykännyt niistä kovasti. Kun tarjoutui mahdollisuus kokeilla, olisiko minusta itsestäni kouluttajaksi, otin haasteen vastaan.

Jukka Silvonen toimii ammattiosaston puheenjohtajana ja on kouluttanut aiemminkin.

– Osallistuin kouluttajakoulutukseen, koska halusin oppia tekemään homman paremmin. Olen tyytyväinen, että osallistuin. Sain paljon uusia ideoita ja myös itsevarmuutta omaan tekemiseen.

Pääluottamusmiehinä toimivat Merja Techtolin ja Pasi Mäkinen hakeutuivat koulutukseen saadakseen selkänojaa omaan tekemiseen työpaikalla ja liiton tapahtumissa.

– Ajattelin, että koulutuksessa saisin vinkkejä siihen, miten toimia työpaikalla erilaisten ihmisten kanssa. Se on taito, jota jokainen liiton luottamustehtävissä toimiva tarvitsee, Techtolin sanoo.

– Ja niitä kyllä sai. Olen todella tyytyväinen, että osallistuin!

– Olen toiminut erilaisissa liiton tilaisuuksissa ryhmänvetäjänä, ja koulutus antoi hyvää selkänojaa itselle toimia senkaltaisissa tehtävissä myös jatkossa, Mäkinen kertoo.


Kouluttaja ohjaa, ei luennoi

Kouluttajana toimiminen ei tarkoita, että kouluttaja olisi kaikkien alojen asiantuntija, joka seisoo luennoimassa luokan edessä.

– Kouluttaminen on sitä, että ohjaa ryhmää. Kouluttaja luo sen raamin, millä ryhmä saadaan mukaan osallistumaan ja oppimaan toisiltaan, Maarit Lähteenmäki kiteyttää.

– Kouluttamisessa on kyse oman itsensä likoon laittamisesta. Pitää kyetä näkemään, miten juuri tämän ryhmän oppijat oppivat ja miten ryhmä toimii.

Anne Wassholm oivalsi koulutuksessa saman.

– Kouluttajan tärkein taito liittyy kykyyn havainnoida ryhmädynamiikkaa. On oltava valmius muuttaa suunnitelmia lennossa, jos aiemmin tehty suunnitelma ei toimikaan. Koska jokainen ryhmä on erilainen, ei koulutuksia voi vetää samalla sapluunalla, vaan on kyettävä käyttämään erilaisia menetelmiä.

– Ja juuri tämä oli koulutuksen paras anti. Koulutuksessa sai sen itsevarmuuden, että pärjää kouluttajana, vaikka suunnitelmia pitääkin muuttaa kesken kaiken. Jos käy esimerkiksi niin, että kukaan osallistujista ei puhu mitään, kouluttajakoulutuksesta sai hyvät vinkit, miten silloin kannattaa edetä, jatkaa Olli Pietiläinen.

Kaikki KSL-opintokeskuksen kouluttajakoulutuksen suorittaneet selliläiset suosittelevat koulutusta.

– Suosittelen ehdottomasti. Kukin käyttää saamaansa oppia haluamallaan tavalla, saatu oppi ei taatusti mene hukkaan, vakuuttaa Techtolin.

– Jos yhtään kiinnostaa oppia kouluttamisesta, kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Ei tarvitse olla muuta kuin kiinnostus aiheeseen, kaiken muun oppii koulutuksessa, jatkaa Lähteenmäki.

Koulutuksessa käytettiin runsaasti aikaa turvallisemman tilan luomiseen.

– Sen ansiosta me pystyimme antamaan toisillemme hyvinkin suoraa palautetta ja oppimaan toisiltamme valtavasti. Ymmärsin, että avoin ja turvallinen ilmapiiri on kaikissa koulutuksissa erittäin tärkeä koulutuksen onnistumisen ja ihmisten oppimisen kannalta, Vaittinen kertoo.

Kouluttajakoulutuksen käyneet selliläiset ovat jo toimineet kouluttajina muun muassa SEL:n ammattiosastopäivillä ja luottamushenkilöpäivillä.

Merja Techtolin on menossa kouluttamaan liiton eläkeläisiä Veteraanifestareille Koivikkorantaan.

– Innolla odotan kouluttajakeikkaa. Kouluttajakoulutuksessa saatu oppi ja itseluottamus kantaa.


Kuva: Pinja Nikki

Liity
jäseneksi