SEL vetoaa Orklaan: Felixin kurkku- ja punajuurisäilykkeitä sekä Ahti- ja Vesta –sillejä ei saa pestä kotimaisiksi

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL tuomitsee Orklan päätöksen lopettaa Turun tehdas ja sen 48 työpaikkaa vuoden loppuun mennessä sekä siirtää tehtaan tuotanto ulkomaille.

SEL vetoaa Orklaan, että se pyörtäisi päätöksensä, eikä alkaisi jatkossa pesemään kotimaiseksi Turun tehtaalla valmistettuja Felixin kurkku- ja punajuurisäilykkeitä sekä Ahti- ja Vesta -sillejä myymällä ulkomailla valmistettuja elintarvikkeita tutulla kotimaisella tuotemerkillä Suomessa.

Orklan slogan ”Felix tuntee suomalaisten maun” on jatkossa vähintään kyseenalainen. Kotimaisuusmielikuvan perusteella tuotteen valinnut kuluttaja kokee tulleensa petetyksi, jos tuttu suomalainen tuotemerkki ei olekaan tae kotimaisesta työstä. Tämä tulee väistämättä johtamaan markkinaosuuksien menettämiseen Suomessa.

Suomalaisten suosikin, sillin ja uusien perunoiden, tulevaisuus kotimaisena kesäherkkuna on vaarassa. Jos Orkla siirtää sillinvalmistuksen ulkomaille, silliä valmistaisi jatkossa Suomessa vain muutama pienempi yritys. Kauppalehden mukaan vielä 2000-luvun alussa Suomessa syödyistä silleistä 80 prosenttia valmistettiin Suomessa, nyt luku on enää 20 % ja sekin pienenee, jos Orkla siirtää Ahti- ja Vesta -sillien valmistuksen ulkomaille.

SEL toivookin, että kuluttajat antavat nyt Orklalle palautetta, että suomalaiset haluavat jatkossakin syödä Suomessa valmistettuja Felixin kurkku- ja punajuurisäilykkeitä sekä Ahti- ja Vesta –sillejä.

SEL kehottaa kuluttajia tarkkailemaan elintarvikkeiden valmistusmaamerkintöjä ja jättämään ulkomaiset tuotteet kaupan hyllylle ja valitsemaan Suomessa valmistettuja elintarvikkeita.

Kotimaisia elintarvikkeita kannattaa suosia, sillä suomalainen ruoka on puhdasta, laadukasta, turvallista ja työllistävää. Kuluttajien tekemillä kotimaisilla valinnoilla on valtava merkitys Suomen kansantaloudelle arvonlisäyksenä ja verokertymänä. Koko ruoka-ala työllistää Suomessa lähes 340 000 henkeä, mikä on 13 prosenttia kaikista työllisistä.


SEL:n liittovaltuuston päätöslauselma, Hyvinkäällä 1.6.2018