SEL tukee viennin ja tuonnin pysäyttävää kahden viikon #PainavaSyy-lakkoa

Kahden viikon #PainavaSyy-lakon piirissä olevat työntekijät taistelevat kaikkien työntekijöiden puolesta. Me muut tuemme lakkoa täysillä ja myös taloudellisesti.

Poliittiset #PainavaSyy-lakot jatkuvat maanantaina 11.3.2024, jolloin alkavassa kahden viikon lakossa ovat mukana Teollisuusliitto, JHL, AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja PAM. Lakot kohdistuvat vientiin ja tuontiin satamissa ja raiteilla. Mukana on myös suuria teollisuuslaitoksia ja jakeluterminaaleja. Lakkojen piirissä on noin 7000 työntekijää.

– Lakkoon menevät työntekijät lakkoilevat kaikkien suomalaisten työntekijöiden puolesta. Me muut tuemme #PainavaSyy-lakkoa ja lakossa olevia työntekijöitä täysillä ja myös taloudellisesti. Tämä on yhteinen kamppailumme reilun työelämän puolesta, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Muut SAK:laiset ammattiliitot, SEL mukaan lukien, osallistuvat liittojen väliseen taloudelliseen taakanjakoon. Muista mahdollisista tukitoimista liitot tekevät päätökset ja ilmoittavat erikseen.

Lakot peruuntuvat, jos Orpon hallitus suostuu neuvottelemaan ja tasapainottamaan työntekijöiden oikeuksiin kohdistuvia heikennyksiään.

SAK:laisten ammattiliittojen jäsenistä 81 prosenttia kannattaa työelämän heikennyksiä vastustavien lakkojen järjestämisen jatkamista. SAK:n helmikuussa Verianilla teettämään tekstiviestikyselyyn vastasi 7598 liittojen jäsentä. Vastanneista 15 prosenttia ei kannattanut lakkojen jatkamista ja neljä prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

SEL:n jäsenet eivät tee lakonalaista työtä.

Jos työntekosi estyy toisen alan lakon vuoksi, työnantajallasi on seitsemän päivän palkanmaksuvelvollisuus. Seitsemän päivän jälkeen ja työntekosi estävän lakon edelleen jatkuessa sinulla on oikeus työttömyyskassasi maksamaan ansiopäivärahaan ilman seitsemän päivän omavastuuaikaa. Ansiopäivärahan saamisen edellytyksenä on, että ilmoittaudut työnhakijaksi TE-toimistoon.

SEL:n liittohallitus käsittelee työmarkkinatilannetta ja #PainavaSyy-toimia seuraavan kerran torstaina 21.3.2024.


>> Katso SAK:n vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin lakoista
>> SAK:laiset liitot aloittavat poliittiset lakot maanantain (6.3.2024)
>> SAK:n merkittävä vastaantulo ei ole kelvannut hallitukselle (5.3.2024)


Jos sinulla on kysyttävää, ole yhteydessä työpaikkasi SEL:n luottamusmieheen tai oman alueesi SEL:n aluesihteeriin.

Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Liity
jäseneksi