SEL tukee kolmannen viikon jatkuvaa viennin ja tuonnin pysäyttänyttä lakkoa

Kolmannen viikon jatkuvan lakon piirissä olevat työntekijät taistelevat kaikkien työntekijöiden puolesta. Me muut tuemme lakkoa täysillä ja myös taloudellisesti.

SAK:n hallitus päätti tänään, että poliittiset #PainavaSyy-lakot jatkuvat keskeytyksettä maanantaina 25.3.2024, jolloin alkavassa kolmannessa lakkoviikossa ovat edelleen mukana Teollisuusliitto, JHL, AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja PAM. Lakot ovat tällä ja viime viikolla pysäyttäneet viennin ja tuonnin satamissa ja raiteilla. Mukana on myös suuria teollisuuslaitoksia ja jakeluterminaaleja. Lakkojen piirissä on samat noin 7000 työntekijää kuin tällä ja viime viikolla on ollut.

– Lakkoa jatkavat työntekijät lakkoilevat kaikkien suomalaisten työntekijöiden tulevaisuuden puolesta. Valtavan suuri kiitos jokaiselle heistä ja jokaiselle, joka tukee #PainavaSyy-lakkoa. Tämä on yhteinen kamppailumme työntekijöiden oikeuksien ja reilun työelämän puolesta, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Muut SAK:laiset ammattiliitot, SEL mukaan lukien, osallistuvat liittojen väliseen taloudelliseen taakanjakoon.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tapasi tänään työministeri Arto Satosen. Orpon hallitukselta ei edelleenkään löydy halua kohtuullistaa työntekijöihin osuvia heikennyksiä.

– Olemme pettyneitä. Olemme toivoneet tasapuolisuutta ja pehmennystä työntekijöiden kannalta koviin toimiin. Hallitus ei tullut vastaan, vaan aikoo edelleen toteuttaa lukuisia elinkeinoelämän tavoitteita, jotka ovat työntekijöille kielteisiä. Useilla niistä ei ole vaikutusta työllisyyteen tai julkisen talouden tasapainoon. Niiden taustalla eivät olekaan asialliset vaan ideologiset syyt, Eloranta kertoo.

SAK on esittänyt jo aiemmin merkittävää vastaantuloa, jotta tulehtuneeseen tilanteeseen löytyisi jonkinlainen kompromissi. Tänään Eloranta esitti idean minimiehtojen turvaamisesta.

– Ehdotimme hallitukselle minimityöehtojen turvaamista seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Hallitus on todennut, ettei se tavoittele työehtosopimuksien yleissitovuuden tuoman minimiturvan poistamista. Se ei kuitenkaan hallitusohjelmaneuvotteluissa perehtynyt paikallisen sopimisen toteutuksen tarkkoihin seurauksiin. Aikalisän ansiosta olisi aikaa arvioida laajemman paikallisen sopimisen vaikutuksia, Eloranta sanoo.

SAK:lla ja liitoilla on valmius koska tahansa keskeyttää lakot, mikäli hallitus osoittaa ymmärrystä työntekijöiden huolille. SAK:n hallitus arvioi tilannetta ja työtaistelutoimien jatkoa ensi viikolla.

SAK:n Verianilla 13.–17.3.2024 teettämän kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista hyväksyy SAK:n ja sen jäsenliittojen lakot. Vahvinta tuki on nuorten, naisten ja työntekijöiden keskuudessa.

– Meillä on edelleen kansan vahva tuki. Vaikka lakossa ovat vain tiettyjen alojen työntekijät, niin tämä on koko SAK:n yhteinen ponnistus. Päätöksemme työtaistelutoimien jatkosta oli yksimielinen. Me kaikki olemme kiitollisia lakkoilevien panoksesta. Tuemme heitä ja heidän ammattiliittojaan, Eloranta toteaa.

SEL:n jäsenet eivät tee lakonalaista työtä.

Jos työntekosi estyy toisen alan lakon vuoksi, työnantajallasi on seitsemän päivän palkanmaksuvelvollisuus. Seitsemän päivän jälkeen ja työntekosi estävän lakon edelleen jatkuessa sinulla on oikeus työttömyyskassasi maksamaan ansiopäivärahaan ilman seitsemän päivän omavastuuaikaa. Ansiopäivärahan saamisen edellytyksenä on, että ilmoittaudut työnhakijaksi TE-toimistoon.

>> Katso SAK:n vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin lakoista
>> Lue A-kassan ohjeet ansiopäivärahan hakemisesta jalkautustilanteessa

Jos sinulla on kysyttävää, ole yhteydessä työpaikkasi SEL:n luottamusmieheen tai oman alueesi SEL:n aluesihteeriin.

Kuvassa: ”Kenen lauluja laulat, hallitus?”, kysyttiin yhdessä selliläisten mielenosoituskyltissä STOP nyt! -suurmielenosoituksessa Senaatintorilla 1.2.2024. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Liity
jäseneksi