SEL on valmis toimiin pienten työpaikkojen työntekijöiden työsuhdeturvan puolustamiseksi

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei hyväksy hallituksen suunnitelmia helpottaa alle 20 hengen työpaikkojen työntekijöiden irtisanomista mahdollistamalla irtisanominen pärstäkertoimen perusteella. Jos hallitus ei vedä esitystään pois, SEL on valmis toimiin työpaikoilla esityksen torppaamiseksi yhdessä muiden SAK:laisten ammattiliittojen kanssa.

Työministeri Jari Lindström toivoi tänään, ettei ammattiyhdistysliike nyt ”lähtisi ampumaan tykillä hyttysiä”. SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen pitää Lindströmin puheita erikoisina.

– Tässä ei todellakaan ole kyse pienestä asiasta, vaan yksilön kannalta täysin kohtuuttomasta esityksestä. Käytännössä pienten työpaikkojen työntekijät olisivat jatkuvalla koeajalla ja eläisivät epävarmuudessa siitä, jatkuvatko työt ensi viikolla, Kuntonen korostaa.

Irtisanomisoikeuden laajentaminen esitetyllä tavalla lisäisi merkittävästi epäasiallisin perustein tehtyjä irtisanomisia.

– Irtisanomissuojan heikentäminen ei lisäisi työllisyyttä, mutta näkyisi pienillä työpaikoilla haitallisesti monella tavalla. Työntekijät eivät enää uskaltaisi järjestäytyä tai huomauttaa työnantajalle esimerkiksi puutteista työturvallisuudessa tai työehtojen noudattamisessa, mikä johtaisi sekä työehtojen että työolojen huononemiseen ja todennäköisesti esimerkiksi työtapaturmien lisääntymiseen, Kuntonen muistuttaa.

Nykyinen lainsäädäntö tarjoaa jo riittävät mahdollisuudet työnantajalle irtisanoa työntekijä yksilöstä johtuvasta asiallisesta ja painavasta syystä.

– Emme tarvitse lisää lainsäädäntöä, joka asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan työpaikan koon perusteella. Esitys myös lisäisi mahdollisuuksia lainvastaiseen syrjintään työpaikoilla, esimerkiksi työntekijän sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Jos esitys toteutuisi, syrjityksi tulleen työntekijän näyttövelvollisuus kasvaisi siitä, että hänet on irtisanottu epäasiallisin perustein, Kuntonen toteaa.

SEL:n liittohallitus ja liittovaltuusto olivat koolla tänään Helsingissä.
 

Liitteet