SEL mukana SAK:n liittopäättäjien kokoontumisessa ja poliittisessa mielenilmauksessa aktiivimallin kumoamiseksi

SAK:n hallitus on päättänyt tänään, että SAK järjestää poliittisen mielenilmauksen työttömyysturvan aktiivimallin kumoamiseksi perjantaina 2.2.2018. Sitä ennen SAK kutsuu ammattiliittojen päättävät elimet koolle keskustelemaan tilanteesta yhteiskokoukseen Helsinkiin tiistaina 23.1.2018.

SEL on mukana poliittisessa mielenilmauksessa 2.2.2018. Mielenilmauksesta tiedotetaan lisää lähiaikoina. SEL:n liittohallitus ja liittovaltuusto osallistuvat SAK:n liittopäättäjien kokoontumiseen 23.1.2018. SEL:n hallinnon jäsenet saavat lähipäivinä kutsun tilaisuuteen.

Suomalaiset kokevat Juha Sipilän hallituksen aktiivimallin epäoikeudenmukaiseksi. Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on kerännyt nopeasti jo lähes 130 000 allekirjoitusta.

SAK ihmettelee hallituksen kovakorvaisuutta.

– Kansalaisaloite ansaitsee eduskunnassa huolellisen käsittelyn. Liittojen hallintojen tapaamisessa käymme läpi, miten voimme vauhdittaa aloitteen etenemistä, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Eloranta muistuttaa, että hallitus on jo leikannut työttömyysturvaa 200 miljoonalla eurolla, kun työttömyysturvan kestoa lyhennettiin 100 päivällä ja omavastuuaikaa pidennettiin viidestä seitsemään päivään. Lisäksi työssäkäyntialueita on laajennettu ja työttömien ammattisuojaa heikennetty.

– Pääministerin väite, että aktiivimalli olisi parannus työttömyysturvaan, ei pidä paikkaansa. Aktiivimalli vähentää omavastuupäiviä kahdella, mutta kyse on aiemmin tehdyn pidennyksen perumisesta. Hallituksen toiminta on tempoilevaa ja suunnittelematonta. Työttömien haastatteleminen kolmen kuukauden välein on parannus aiempaan, mutta tässäkin uudistuksessa toteutus ontuu eivätkä läheskään kaikki työttömät ole päässeet haastattelujen piiriin, Eloranta huomauttaa.

Juha SIpilän hallitus valmistelee parhaillaan työttömien karensseja entisestään kiristävää aktiivimalli kakkosta. SAK ehdottaa, että hallitus keskeyttää kakkosmallin valmistelun ja peruu vuoden alusta voimaan tulleen aktiivimallin.

– Aktiivimalliin sisältyy runsaasti ongelmia. Miten voidaan esimerkiksi varmistaa, että työttömät saavat työnantajilta nopeasti todistukset tehdystä keikkatyöstä, jotta päivärahan maksaminen ei viivästy.

Eloranta painottaa, että työttömyysturvan karensseja on byrokratian kasvattamisen sijaan karsittava ja järjestelmää yksinkertaistettava. Lisäksi hallituksen on varmistettava riittävät resurssit työttömien palveluihin ja parannettava ihmisten mahdollisuuksia muuttaa työn perässä.

SAK esittelee oman aktiivisen työnhaun mallinsa liittopäättäjien tapaamisessa 23. tammikuuta.


Mielenilmaus aktiivimallia vastaan Helsingissä Senaatintorilla perjantaina 2.2.2018 klo 11

Kaikille avoimet ja maksuttomat yhteiskuljetukset mielenilmaukseen

Allekirjoita kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730