SEL: Kotimaista elintarviketuotantoa ei saa rasittaa haittaveroilla

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vaatii, että Suomen seuraavan hallituksen ohjelmaan ei kirjata uusia elintarvikkeiden haittaveroja tai muutenkaan lisätä elintarvikeketjun verorasitusta. SEL vastustaa liha- ja maitotuotteiden tai suolan, sokerin ja tyydyttyneen rasvan määrään perustuvia haittaveroja.

– Haittaverot eivät todennäköisesti vaikuttaisi juurikaan kulutukseen vähentävästi. Sen sijaan haittaverot ohjaisivat kulutusta tuoteryhmien sisällä edullisempiin tuotteisiin, mikä suosisi usein ulkomailla valmistettuja elintarvikkeita kotimaisten sijaan. Ulkomailta Suomeen tuotavan ruuan lisääntyminen olisi karhunpalvelus sekä kotimaisille työpaikoille että ilmastolle, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

SEL vaatii seuraavaa hallitusta varmistamaan kotimaisen elintarvikeketjun toimintamahdollisuudet, jotta työpaikat turvataan ja Suomen ruokaomavaraisuus toteutuu, eikä Suomi ole riippuvainen ulkomailta tuotavista elintarvikkeista.

– EU:n ja Suomen maatalouspolitiikan on mahdollistettava alkutuotanto jatkossakin Suomessa. Ilman kotimaista alkutuotantoa Suomessa ei ole myöskään jalostavaa teollisuutta ja sen eri puolilla Suomea tarjoamia työpaikkoja, Kuntonen painottaa.

SEL:n tavoitteena on myös elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen nykyisestä 14 prosentista 10 prosenttiin, myös ravintolapalveluiden osalta.

– Jos kaupat ja ravintolat sitoutuvat siirtämään arvonlisäveron alennuksen täysimääräisenä kuluttajahintoihin, se lisäisi kulutusta ja koko kotimainen elintarvikeketju hyötyisi, Kuntonen toteaa.


SEL:n hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023