Salicon tehtaan lopetus olisi iso isku Juvalla, tuotantoa ollaan siirtämässä Helsinkiin

Salico aloitti tammikuun loppupuolella yhteistoimintaneuvottelut Juvan salaattitehtaan lopettamiseksi. Tuotanto aiotaan siirtää Helsingin tehtaaseen, jonka Salico osti Apetitilta viime kesänä.

Arviolta kuusi viikkoa kestävät yt-neuvottelut koskevat Juvan tehtaan koko henkilöstöä, yhteensä 103 ihmistä, joista 81 on työntekijöitä ja loput toimihenkilöitä ja ylempää johtoa.

Juvan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Heidi Ruuskanen kertoo työntekijöiden ottaneen tiedon vastaan järkyttyneinä ja pettyneinä.

– Emme olleet osanneet odottaa tätä, vaikka jotain arvailuja tehtaan lopettamisesta on toki ollut sen jälkeen kun Helsingin tehdas ostettiin. Tämä tuli meille shokkina, ja on täällä itkettykin. Olemme pettyneitä, sillä puheissa on annettu ymmärtää, että meillä on mennyt hienosti. Meillä on myös ollut koko ajan niin paljon töitä, että ylitöitäkin on tehty, Ruuskanen sanoo.

Ruotsalainen Greenfood omistaa Salicon, joka tekee valmiiksi leikattuja tuorevihanneksia ja hedelmiä horeca-yritysten tarpeisiin. Työnantaja perustelee Juvan tehtaan sulkemista logistiikalla, Helsingin tehdas on lähempänä asiakkaita ja satamaa, jonka kautta osa raaka-aineesta tulee ulkomailta.

– Teemme neuvotteluissa kaikkemme, että saamme työnantajan suunnitelman muuttumaan. Meille luvattiin silloin kun yrityskauppa tehtiin, että kummatkin tehtaat keskittyvät omiin vahvuuksiinsa. Silloin ei ollut mitään puhetta, että tuotanto loppuisi Juvalta. Vetoamme omistajaan, että tuotanto jatkuisi. Meillä on täällä osaava ja sitoutunut henkilöstö, josta kertoo pieni vaihtuvuuskin, Ruuskanen muistuttaa.

Salico on ollut Juvan suurimpia työllistäjiä. Jos tehdas suljetaan, se tarkoittaisi Ylen mukaan, että yli kuusi prosenttia kunnan kaikista työpaikoista häviäisi. Helsingin mittakaavassa se tarkoittaisi 24 000 työpaikan katoamista.

– Juvan kokoisessa kunnassa työllistymismahdollisuudet tämän kokoiselle porukalle eivät ole kovin hyvät, siksikin olisi tärkeää, että tehdas ja työpaikkamme pysyisivät Juvalla, Ruuskanen toteaa.