SAK:laiset liitot aloittavat toimet työpaikoilla, jos hallitus ei peru esitystään pienten yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä

SAK on valmis aloittamaan toimet työpaikoilla, jos hallitus ei peru työntekijöitä eriarvoistavaa esitystään pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisestä.

Maan hallitus teki kesäkuussa viisaasti vetäessään pois alle 30-vuotiaiden pätkätöitä lisäävän esityksen.

– Nyt on aika luopua myös lakiehdotuksesta, joka mielivaltaistaisi työntekijöiden irtisanomista pienissä yrityksissä. Varsinkin kun tutkimuslaitokset Etla ja PT ovat jo todenneet, että vaikutukset työllisyyteen jäävät todennäköisesti pieniksi, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan katsoo.

Eloranta kiittelee lainsäädännön arviointineuvostoa päätöksestä ottaa pienten työpaikkojen työsuhdeturvaa heikentävä lakiehdotus käsittelyyn.

SAK:n hallitus päätti tänään, että jos lain valmistelua jatketaan lausuntoajan ja arviointineuvoston käsittelyn jälkeen, SAK aloittaa järjestölliset toimet.

– Toritapahtumat on jo nähty. Olemme tänään liittojen kesken sopineet yhdessä aikatauluista ja tehneet työpaikkakohtaisen suunnitelman toimista. Jäsenliitot käsittelevät niitä omissa hallinnoissaan lähiviikkoina. Toimenpiteitä lähdetään toteuttamaan, jos hallitus ei vedä pois tätä työntekijän asemaa huonontavaa lakimuutosta, Eloranta sanoo.

Syksyllä on tulossa myös muita asioita, jotka huolestuttavat SAK:n hallitusta. Esimerkiksi valtiovarainministeri Petteri Orpo väläytteli nopeita työllisyyteen vaikuttavia toimia asettaessaan kolme kansliapäällikköä miettimään asiaa.

– Emme tiedä vielä, mitä budjettiriihestä on tulossa, mutta hallitus on tähän mennessä usein tarjoillut toimillaan enemmän keppiä kuin porkkanaa, Eloranta huomauttaa.

SAK:n hallitus muistuttaa, että aktiivimalli on osoittautunut juuri niin huonoksi kuin etukäteen pelättiin. Aktiivimalli 2 eli karensseihin puuttuva lakimuutos vaikuttaa vain pahentavan asiaa.

– Tämä hallitus kohtelee työntekijöitä kaltoin oikein urakalla. Emme näe muuta mahdollisuutta puolustaa palkansaajien ja työnhakijoiden asemaa kuin käyttää niitä keinoja, joita meillä on olemassa, Eloranta toteaa.


SEL:n liittovaltuusto ja liittohallitus kokoontuvat torstaina Helsinkiin käsittelemään toimia elintarvikealan työpaikoilla.