Saarioisten Valkeakosken työntekijät marssivat ulos vastalauseena työnantajan henkilöstöpolitiikalle

Saarioisten Valkeakosken tehtaan työntekijät ovat jääneet tänään perjantaina pois työpaikaltaan vastalauseena työnantajansa harjoittamalle henkilöstöpolitiikalle ja suunnitelmalle irtisanoa kolme kunnossapidon työntekijää.

Saarioisten Valkeakosken ulosmarssiin osallistuvat kaikki lihatehtaan ja leipomon tuotannon ja kunnossapidon työntekijät, joita on yhteensä noin 150. Tuotannon työntekijät palaavat takaisin töihinsä tiistaina ja kunnossapidon työntekijät keskiviikkona.

– Työntekijöiden ulosmarssin syy on työnantajan harjoittama henkilöstöpolitiikka, joka on sanelua, eikä kuuntelua tai yhdessä asioista sopimista. Ihmiset eivät voi täällä hyvin. Me haluaisimme olla ylpeitä siitä, että olemme saarioislaisia, mutta nyt se on tehty tosi vaikeaksi, Saarioisten Valkeakosken lihatehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Pasi Sievänen kertoo työntekijöiden tunnelmista.

Työpaikalla alkoivat kesäkuussa yhteistoimintaneuvottelut, joissa oli uhattuna 24 työntekijän työpaikka, joista 20 olisi ollut tuotannosta ja neljä kunnossapidosta. Työntekijät ihmettelivät työnantajan yt-ilmoitusta, eivätkä nähneet mitään tarvetta tai perusteita väen vähentämiselle. Neuvotteluissa työnantajakin totesi ettei irtisanomisia tarvita tuotannon työntekijöiden osalta, mutta jäljelle jäi edelleen kolmen laitosmiehen irtisanomistarve.

Tuotantolaitoksella on tällä hetkellä töissä kunnossapidossa 16 laitosmiestä.

– Laitosmiehillä on riittänyt töitä meillä. Pelkäämme, että edessä on tehtaan toimivuudessa ja tuotannossa isoja ongelmia, jos heidän määrää vähennetään. Työntekijät ovat tyytymättömiä yt-neuvotteluiden lopputulokseen. Haluamme ulosmarssilla osoittaa tukemme irtisanomisuhan alla oleville laitosmiehille, joita tarvitaan täällä, Saarioisten Valkeakosken leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Tomi Takala sanoo.

Vuosi sitten syksyllä tehtaalta irtisanottiin yhdeksän työntekijää yt-neuvotteluiden päätteeksi. Pääluottamusmiehet laskevat, että tontilla on käyty vuoden 2015 jälkeen ainakin viidet yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi.

– Jatkuvat yt-neuvottelut ja työnantajan huono henkilöstöpolitiikka syövät työntekijöiden jaksamista, hyvinvointia ja luottamusta tulevaisuuteen. Me haluamme tähän muutosta, Sievänen toteaa.

Lisätiedot: lihatehtaan pääluottamusmies Pasi Sievänen, p. 040 451 5070 ja leipomon pääluottamusmies Tomi Takala, p. 050 541 5619


Kuva: Saarioinen