Saarioisten Huittisten työntekijät vastustavat 17 työpaikan vähentämistä kahden päivän työnseisauksella

Saarioinen aloittaa ensi keskiviikkona Huittisten tuotantolaitoksessa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat kaikkia tuotannon työntekijöitä. Työnantajan tavoitteena on vähentää 17 henkilötyövuotta.

Työntekijät käsittelivät neuvotteluesitystä tuoreeltaan työhuonekunnan kokouksessa tänään puoliltapäivin. Työhuonekunta pitää vähennystarvetta liioiteltuna ja vastustaa irtisanomisia kahden päivän ulosmarssilla. Työvuorot jätetään tekemättä torstaina ja perjantaina. Työntekijät palaavat töihin sunnuntaina yövuorosta kello 22 lukien. Tuotannon alasajo alkoi välittömästi työhuonekunnan kokouksen jälkeen.

Kutsu yt-neuvotteluihin tuli työntekijöille suurena yllätyksenä.

– Työtä on ollut niin paljon, ettemme näe, miten henkilöstöä voitaisiin realistisesti vähentää, pääluottamusmies Lauri Lehtinen kertoo.

Työnantajan mukaan vähennystarpeesta seitsemän henkilötyövuotta toteutettaisiin sisäisenä siirtona Sahalahden yksikköön ja kymmenen henkilötyövuotta vähennettäisiin tuotantoa tehostamalla ja työn uudelleenjärjestelyin, eli käytännössä irtisanomisin.

Saarioisten Huittisten tuotantolaitoksella työskentelee SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä noin 120 ihmistä, joista vain yksi on määräaikaisella työsopimuksella. Tehtaalla valmistetaan marjajalosteita, valmissalaatteja, salaattikastikkeita, puuroja, kiisseleitä ja mehua.

Saarioinen on investoinut uuteen linjastoon Saarioisten Sahalahden valmisruokatehtaalla. Puuron valmistus siirtyy Huittisista Sahalahteen vaiheittain syyskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

– Puuron valmistuksen siirto Sahalahteen ensi vuoden maaliskuuhun mennessä on ollut tiedossamme, mutta emme osanneet arvioida, että se johtaisi väen vähennyksiin, Lehtinen sanoo.

Työntekijät eivät hyväksy vähennystarvetta.

– Pyrimme neuvotteluissa näyttämään toteen, ettei vähennystarvetta ole. Lähdemme siitä, että irtisanomisilta vältytään, ja jos vähennystarvetta on, ne voitaisiin hoitaa eläköitymisratkaisuilla.

Yt-neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Pääluottamusmiehen mukaan tuotannosta on vähennetty väkeä viimeksi yt-neuvotteluissa vuonna 2014, jolloin vähennettiin lopulta yksi henkilö.


Lisätiedot:

Lauri Lehtinen
Saarioisten Huittisten tuotantolaitoksen työntekijöiden pääluottamusmies
p. 050 539 8839