Rakveren lakko jatkuu jo neljättä viikkoa: HKScan ei suostu neuvottelemaan työntekijöiden edustajien kanssa

Teurastamon työntekijät ovat olleet HKScanin Viron Rakveren tehtaalla lakossa 6. helmikuuta lähtien. Riita alkoi lokakuussa palkkaneuvotteluista, mutta erimielisyys on laajentunut sittemmin koskemaan neuvotteluoikeutta.

Työnantajan mukaan palkoista keskustellaan henkilöstön ja työnantajan yhteistyökomiteassa kevään mittaan. Yhteistyökomitea perustettiin 8. helmikuuta, ja sen henkilöstöedustajista valtaosa on valittu vaaleilla. Lokakuussa perustetun työntekijöiden ammattiosaston mukaan vaalien ehdokkaat nimesi työnantaja.

Ensimmäisessä yhteistyökomitean kokouksessa teurastajia vaadittiin päättämään lakkonsa.

Eestin ammatillinen keskusjärjestö EAKL pitää työnantajan menettelyä keltaisen ammattiliiton perustamisena ja odottaa työnantajan palaavan normaaliin neuvottelumenettelyyn.

EAKL:n mukaan työtaistelu on saanut synkkiä piirteitä, sillä toinen suomalaisomisteinen yritys, Atria, on auttanut HKScanin Rakveren tehdasta toimittamalla tälle teurastettua lihaa tuotantoon.

Teurastajista 21 on lakossa jo neljättä viikkoa, osa osallistui vain kolmen päivän vauhdituslakkoon.


Sovittelu ei auttanut

Virossa palkankorotuksista ja muista työehdoista sovitaan pääosin yritys- tai työpaikkakohtaisesti.

HKScanin ja teurastajien palkkariitaan on haettu ratkaisua Teollisuus- ja metallityöntekijöiden ammattiliiton kanssa. Asiaa on soviteltu syksyn mittaan myös Viron valtakunnansovittelija Meelis Virkebaun avulla.

Valtakunnansovittelija antoi marraskuussa sovintoesityksen, jonka mukaan työnantaja neuvottelee työehtosopimuksen työntekijöiden valitseman luottamusmiehen kanssa ja että teurastajien palkkoja korotetaan Viron elintarviketeollisuuden keskipalkkojen tasolle.

Osapuolten kesken käydään ankaraa tiedotussotaa, sillä työnantajan mukaan sovittelu päättyi ammattiosaston neuvotteluhaluttomuuden takia. Ammattiosaston mukaan sovintoesitys ei kelvannut työnantajalle.

HKScanin mukaan teurastajien palkkoja korotettiin syksyllä. Ammattiosaston mukaan kokonaispalkat ovat laskeneet, sillä samalla erilaisia lisiä ja tulospalkkausta leikattiin. Elintarviketeollisuuden keskipalkka oli Virossa marraskuussa 1 071 euroa kuukaudessa. Teurastajien mukaan ansiot jäävät noin tuhanteen euroon kuukaudessa.

Viime kädessä EAKL voi kannella työnantajan perustamasta neuvotteluorganisaatiosta Kansainväliselle työjärjestölle ILO:lle. Järjestäytymisoikeuteen ja -vapauteen kuuluu työntekijöiden omien ammattiliittojen tunnustaminen.

Ammattiosaston mukaan työnantaja on uhkaillut liiton jäseniä potkuilla ja mustalle listalle joutumisella.

EAKL:n järjestösihteeri Artjom Arhangelski sanoo, että HKScanin toiminta on saanut virolaiset heräämään ja liittymään ammattiliittoon.

 – Muut virolaiset liitot ja osa suomalaisista ammattiliitoista tukevat lakkoa, Arhangelski kertoo.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL toivoo, että kiistassa päästäisiin sopuun työnantajan kanssa. Liittosihteeri Henri Lindholmin mukaan SEL on valmis auttamaan ratkaisun löytämisessä.

 – Pyrimme pitämään kanavat auki HKScanin konsernijohtoon ja tekemään kaikkemme, jotta tilanne laukeaisi ja neuvotteluihin palattaisiin. Lähtökohtamme on, että työntekijöiden valitsema luottamusmies tunnustetaan ja että työehtosopimus solmitaan.

Teksti: Birgitta Suorsa/UP