Poutun yt-neuvotteluissa uhattuna yhdeksän työpaikkaa

Kannuslainen lihayhtiö Pouttu on aloittanut eilen yhteistoimintaneuvottelut, jotka voivat johtaa enintään yhdeksän ihmisen irtisanomiseen sekä työntekijöiden enintään 90 vuorokauden mittaisiin lomautuksiin. Kutsu koskee yrityksen koko henkilöstöä toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä myöden.

Poutun taloudelliset haasteet ovat olleet työntekijöillä tiedossa, joten neuvottelukutsu ei tullut yllätyksenä. Työntekijöiden pääluottamusmies Irmeli Taskinen arvelee yhdeksi isoksi taloudelliseksi tekijäksi sianlihan hinnan nousua.

Työntekijöiden tavoitteena on, ettei yhtään tuotannon työntekijää irtisanottaisi.

– Odotamme mielenkiinnolla, mitä neuvotteluissa on luvassa. Meillä on jo nyt erittäin tiukka miehitys tuotannossa ja väkeä joudutaan siirtelemään usein osastolta toiselle. Jos tuotannosta lähtee työvoimaa, en näe, miten vaje voitaisiin paikata, Taskinen sanoo.

Tuotantotyöntekijöitä Poutulla on tällä hetkellä 145, joista kuusi on osa-aikaista ja heistä kolme on opiskelijoita. Lisäksi tuotannon väestä eläköityy ainakin kolme työntekijää toukokuun loppuun mennessä.

Neuvotteluiden on arvioitu kestävän kaksi viikkoa.

Viimeksi Poutulla käytiin yt-neuvottelut vuoden 2018 lopussa. Silloin liipaisimen alla oli enintään 25 työpaikkaa, mutta lopulta ketään ei irtisanottu eikä lomautettu, vaan neuvotteluiden jälkeen henkilöstöä päinvastoin vakinaistettiin.

Pouttu valmistaa lihatuotteiden lisäksi kasvisruokia uudella Muu-tuotemerkillä. Ilmastonmuutos ja sen aiheuttamat muutokset ruuantuotannossa ja ihmisten kulutustottumuksissa ovat iso haaste liha-alalla, ja siinä kaikki alan yritykset ovat samassa veneessä.

– Pääasia on, että työpaikat säilyvät, Taskinen toteaa.