Polarica irtisanoi 15 ja lomautti 10 työntekijää Rovaniemellä

Polarica irtisanoo Rovaniemen tuotantolaitokseltaan 15 työntekijää ja lomauttaa 10 työntekijää toistaiseksi. Töissä olevien määrä lähes puolittuu, sillä tällä hetkellä työntekijöitä on 54.

Alun perin irtisanomisuhan alla oli 28 työntekijää. Yksi työntekijä säästyi irtisanomiselta suostumalla toimenkuvan muutokseen. Toimihenkilöt oli rajattu yhteistoimintaneuvotteluiden ulkopuolelle.

Maaliskuussa alkaneet neuvottelut päättyivät viime viikolla, ja irtisanomis- ja lomautusilmoituksia jaettiin työntekijöille tällä viikolla tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

– Tunnelma työpaikalla on ollut todella ahdistunut, kun kuuden viikon irtisanomisuhan jälkeen lappujen jakaminen kesti kolme päivää, Polarican Rovaniemen työntekijöiden pääluottamusmies Juha Niemelä kertoo.

Lomautettavien lomautukset alkavat kahden viikon päästä toukokuun toisella viikolla.

Irtisanottujen irtisanomisajat vaihtelevat kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Työnantajalla on nykyisin lain mukaan velvollisuus järjestää kaikille vähintään viisi vuotta työnantajan palveluksessa olleille irtisanotuille työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta.

– Työllistymisnäkymät Rovaniemellä ovat heikot. Toivottavasti työnantaja kantaa vastuunsa ja järjestää hyvää koulutusta, jonka avulla mahdollisimman moni löytäisi uuden työpaikan, Niemelä sanoo.

Suuren vähentämistarpeen taustalla on tuotantomäärien merkittävä väheneminen useiden valmistussopimusten päättymisen takia.

– Nyt otettiin isolla kädellä pois. Työnantajalla oli taloudelliset perustelut vähentää, mutta kun puolet lähtee, meitä huolestuttaa miten tuotanto pyörii ja jäljelle jääneet jaksavat töissä. Todennäköisesti viimeistään syksyn sesonkina työnantajalla on tarjota töitä lomautetuille, Niemelä toteaa.

Polaricalla on vain kaksi omaa lihanleikkaajaa, suurin osa leikkuutyöstä ostetaan alihankintana. Vajaat parikymmentä tsekkiläistä lihanleikkaajaa on jälleen syksyllä tulossa töihin Rovaniemelle noin puolen vuoden sesongiksi. Työntekijät ehdottivat neuvotteluissa, että henkilöstön vähentämistarvetta pienennettäisiin kouluttamalla omia työntekijöitä lihanleikkaajiksi. Työnantaja ei kuitenkaan idealle lämmennyt.

Polarica valmistaa Rovaniemellä lihanjalosteita, esimerkiksi poro- ja riistatuotteita sekä leikkeleitä. Lisäksi Polarica kerää ja jalostaa marjoja, jotka pakataan Ruotsissa Haaparannassa ja Puolassa Swidwinissä.


Lisätiedot:

Juha Niemelä
p. 044 970 4384