”Parasta on ihmisten auttaminen”

Petri Koivisto pitää siitä, että jokainen päivä pääluottamusmiehenä on erilainen. Työ ei ole helppoa, mutta jäsenten auttaminen ja kiitokset palkitsevat.

Ylivieskasta kotoisin oleva, Seinäjoen Nurmossa asuva Petri Koivisto, 51, on Suomen ylivoimaisesti suurimman elintarvikealan työpaikan, Atrian Nurmon tuotantolaitoksen työntekijöiden päätoiminen pääluottamusmies. Vapaa-ajallaan Koivisto on innokas lenkkeilijä ja kova penkkiurheilija.

Ennen armeijaa Koivisto hankki ravintola-alan koulutuksen, mutta alan töitä ei ollut tuohon aikaan juurikaan tarjolla. Hänellä oli tuttavia ja naapureita töissä Atrialla, ja koska ravintola-alan koulutus antoi perusymmärryksen elintarvikkeista, Atrialle töihin hakeutuminen tuntui luontevalta ratkaisulta. Koivisto aloitti työuransa lähettämöstä, jonka jälkeen hän siirtyi lihanleikkaajaksi.

– Aloitin Atrialla vuonna 1990 ja muutettuani Nurmoon vuonna 1998 siirryin töihin leikkaamoon. Työtehtävät ovat vuosien varrella muuttuneet, mutta Atria työpaikkana on ollut ja pysynyt.


Työtä jäsenten hyväksi

Atrialla on Nurmossa sika- ja siipikarjateurastamot ja -leikkaamot sekä useita muita työosastoja, kuten valmisruoka, makkarat ja leikkeleet. Parhaillaan Atria tekee historiansa suurinta investointia, kun se rakentaa Nurmoon uutta siipikarjatehdasta, joka lisää yhtiön siipikarjan tuotantokapasiteettia noin 40 prosenttia. Nurmon tehtaalla on omat ruokalat ja henkilökuntamyymälä, jotka toimivat myös SEL:n työehtosopimuksella.

Petri Koivisto edustaa pääluottamusmiehenä noin 1900 työntekijää. Toimihenkilöt mukaan luettuna Atrian Nurmon tuotantolaitoksen henkilöstömäärä on lähes 2400.

– Aloitin osaston varaluottamusmiehenä vuonna 2007. Tulin valituksi osaston luottamusmieheksi vielä samana vuonna ja 2. varapääluottamusmieheksi vuonna 2009. Nousin 1. varapääluottamusmieheksi vuonna 2013 ja viime vuonna minut valittiin pääluottamusmieheksi, Koivisto kertaa.

Hän on toiminut myös Seinäjoen Elintarviketyöläisten ammattiosasto 52:n puheenjohtajana 10 vuotta.

Koiviston mukaan parasta pääluottamusmiehen tehtävässä on se, että pääsee auttamaan ihmisiä.

– Käytännössä työni on edustaa jäseniä, neuvotella työnantajan kanssa ja tiedottaa asioista. Palkitsevimpia ovat ne tilanteet, joissa jäsen lähtee tyytyväisenä. Vaikka kyseessä olisi vaikeakin asia eikä päästäisi toivottuun lopputulokseen, jäsen usein kiittää siitä, että olen kuitenkin yrittänyt kaikkeni.

– Tavoitteena on, että saisin jatkaa tässä tehtävässä ja tehdä pyyteetöntä työtä. Vaikka nautin suuresti ihmisten auttamisesta, toinen tärkeä näkökulma työssäni on asioiden kehittäminen. Se vaatii usein pitkäjänteistä työtä, mutta on sitäkin hienompaa, kun omalla työllään saa aikaan positiivisia muutoksia.

Koivisto näkee työssä tärkeänä sen, ettei uraudu. Työtä tulisi tehdä joka päivä niin kuin se olisi ensimmäinen. On oltava halukas kehittämään itseään ja havainnoitava aktiivisesti muuttuvaa työelämää. Isossa yrityksessä tämä avaa myös loistavan näköalapaikan sen suhteen, mihin koko elintarvikeala on menossa.


Yhteistyö on välttämätöntä

Isolla työpaikalla eteen tulee usein yllättäviä ja täysin uusiakin asioita. Niiden selvittäminen haastaa pääluottamusmiestä ja vaatii yhteistyötä.

– Ei ole tavatonta, että meille eteen tuleva asia on myös liitolle uusi. Silloin lähdetään yhdessä hakemaan parasta mahdollista ratkaisua, Koivisto kertoo.

Nurmon Atrialla yksi työosasto saattaa olla kooltaan suurempi kuin moni elintarvikealan yritys Suomessa. Suurimmilla osastoilla työskentelee jopa 400 työntekijää. Tällöin osaston luottamusmiesten rooli korostuu.

– Meillä on selkeät toimintatavat sen suhteen mitä osaston luottamusmiehet tekevät ja mitä pääluottamusmies tekee. Osaston luottamusmiehet hoitavat omaa osastoaan koskevia asioita ja pyytävät tarvittaessa apua pääluottamusmieheltä. Ilman pyyntöä osaston asioihin ei lähtökohtaisesti puututa, Koivisto summaa.

Pääluottamusmies tekee osastojen luottamusmiesten kanssa tiivistä yhteistyötä. Päivittäinen yhteydenpito tapahtuu WhatsApp-ryhmien kautta, minkä lisäksi pääluottamusmies pyrkii nyt koronatilanteen taas salliessa kiertämään aktiivisesti osastoilla tapaamassa jäseniä ja osastojen luottamushenkilöitä.

– Kokoonnumme säännöllisesti luottamusmieskokouksiin, joissa käydään asioita läpi osastojen luottamusmiesten kanssa. Mukaan on tullut jonkin verran uusia luottamusmiehiä ja olemmekin kokoontuneet nyt aiempaa tiiviimmin, niin uudemmatkin pääsevät hyvin mukaan. Meillä on koossa innokas porukka, jossa on niin kokeneita konkareita kuin uusia tulokkaita, miehiä ja naisia, Koivisto iloitsee.

Tulevaisuuden näkymistä kysyttäessä Koivistoa mietityttää erityisesti nykyinen työmarkkinatilanne.

– Elämme haastavia aikoja. Ensi talven työehtosopimusneuvottelut eivät tule olemaan helpot, myös SEL:n liittohallituksessa istuva Koivisto toteaa.


Teksti ja kuva: Taru Salovaara