Pahalapsen videota leipurin ja kondiittorin työstä on katsottu jo 30 000 kertaa YouTubessa

Leipurimestari ja somevaikuttaja Susanne Aalto eli Pahalapsi nauttii tyyli- ja muotivideoiden kuvaamisesta, muttei halua rajata tekemisiään yhteen aiheeseen.

Haastattelupäivänä, töistä Heinosen Leipomosta kotiin päästyään, joensuulainen Susanne Aalto käsikirjoitti YouTube-videota. Videossa hänen ulkonäkönsä muuttuu 1980-luvun glam rock -tyyliseksi.

− Viime viikolla mallasin vaatteita päälleni peilin edessä ja nauroin itselleni. En ollut kuvitellut laittavani jalkaani leopardikuvioisia leggingsejä, mutta näköjään sekin päivä tuli!

Myös räväkästi tupeerattu peruukki videon kuvausta varten on hankittu. Aalto julkaisee muodonmuutosvideon syksyllä Pahalapsi-nimisellä YouTube-kanavallaan.

− Tykkään kokeilla eri tyylejä, ja muodonmuutosvideoissa voin tuoda alakulttuurityylejä esille positiivisessa valossa.

Hän on aiemmin muuntautunut esimerkiksi viktoriaaniseen goottityyliin. Seuraajat äänestivät uuden muodonmuutoksen aiheen. Glam rock -henkisyys osoittautui haastavaksi luoda; asukokonaisuuden osien etsimiseen meni lukuisia tunteja.

− Autenttiset 80-luvun vermeet löytyivät nettikirppikseltä.


Tärkeiden aiheiden kirjo

Aalto on koulutukseltaan leipurimestari. Hänellä on pian 15 vuotta kokemusta leipomoalalta. Heinosen Leipomossa hän työskentelee konditoria- ja somevastaavana.

Kovin moni leipomotyöntekijä ei ole työnsä ohessa tunnettu somevaikuttaja. Siksi Pahalapsi haluaa kertoa somessa myös leipomotyön arjesta. Videot, joissa Pahalapsi paljastaa ammattilaisen niksejä vaikka täytekakun leivontaan, ovat suosittuja.

Aallon somevaikuttaminen alkoi blogien kirjoittamisesta. Toisessa blogissa Aalto keskittyi leivontaan ja ruuanlaittoon, toisessa vaatetukseen ja lifestyleen. Kun videoblogien tekeminen rupesi yleistymään, Aalto kokeili sitä.

Lapsena hän oli ollut ujo, ja jännittänyt ihmisille juttelemista. Kameralle puhuminen tuntui aluksi pelottavalta.

− Videoita ei silloin juuri käsikirjoitettu. Niissä hölpötettiin, mitä mieleen tuli. Minulla ei ollut editointitaitoja, joten video piti saada ykkösellä purkkiin.

Videoiden kuvaamiseen jäi silti nopeasti koukkuun.

Pahalapsi oli Suomen ensimmäisiä tubettajia, eli YouTube-videoiden tekijöitä. Hän aloitti tubettamisen kymmenisen vuotta sitten. Kiehtovinta hänestä on se, miten videoiden teko kutsuu luovuuden esiin sekä vuorovaikutus seuraajien kanssa.

Pahalapsen YouTube-kanavalla on nykyisin huimat 187 000 tilaajaa. YouTuben lisäksi Susanne Aalto julkaisee sisältöä aktiivisesti Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa. Yksi hänelle tärkeä ja läheinen aihe on mielenterveys.

− Olen puhunut avoimesti siitä, että sairastin nuorena anoreksiaa. Haluan toimia vertaistukena muille.


Tarkkuutta vaativaa työtä

Rakkaasta harrastuksesta on tullut vuosien myötä myös työ.

− Teen tubettamista sivutoimisena yrittäjänä. Kaupallisissa yhteistöissä on tärkeää, että arvomaailmani sopii yhteen mainostettavan yrityksen tai tahon arvomaailman kanssa.

Videon käsikirjoittamiseen menee nykyisin helposti kokonainen työpäivä. Aalto suunnittelee, mitä puhuu ja missä järjestyksessä. Usein hän opiskelee videota varten uusia asioita. Toukokuussa Pahalapsi julkaisi YouTube-kanavallaan videon leipurin ja kondiittorin työstä. Video oli kaupallinen yhteistyö SEL:n kanssa. Seuraajat kyselivät leipomoalasta ennakkoon ja Pahalapsi vastasi videossa.

− Jouduin ottamaan selvää monesta asiasta. En ollut aiemmin puljannut työehtosopimuksen kanssa, joten tutustuin siihen. Mietin, mitä pointteja haluan videossa nostaa esille, ja mitkä asiat olisivat kiinnostavia seuraajilleni.

Pahalapsen videota leipurin ja kondiittorin työstä sekä työehdoista on katsottu YouTubessa tähän mennessä jo yli 30 000 kertaa.

Videon editoiminen vie helposti useamman kuin yhden työpäivän. Aalto valitsee ja liittää videoon esimerkiksi valokuvia kerrontaa elävöittämään.

− Videon pitää olla lennokas, jotta katsojan kiinnostus pysyy yllä.

Raskainta on vastuu sisällöstä. Somevaikuttaja kantaa sen useimmiten yksin.

− Kun laskee leipomotyön ja YouTuben, työpäiväni venähtävät helposti 12 tuntisiksi.

Aalto kertoo harjoitelleensa omien rajojen tunnistamista. Hän kuulostelee tarkasti, miten paljon ja mitä hän haluaa tehdä. Haaveena on oma televisio-ohjelma, jossa saisi opettaa leipomista.

− Toivon myös, että koen tubettamisen kautta jotain, mitä en vielä osaa kuvitella. Ainakin toivon tapaavani uusia ihmisiä, jotka tuovat iloa elämääni.

Nopeatahtisten töiden keskellä Aalto haluaa myös pysähtyä.

− Joogaan ja meditoin joka päivä. Se on minulle irtiotto kaikesta säätämisestä.



Teksti: Hanna Hirvonen, kuva: Mari Hakanen

Kuvateksti: ”Inspiroidun, kun pääsen tekemään jotain visuaalisesti luovaa ja käyttämään mielikuvitusta. Sekä kondiittorin työt että YouTube-videot ovat sellaista tekemistä”, Susanne Aalto kertoo.

Katso Pahalapsen video: Q&A leipurin ja kondiittorin työstä

Liity
jäseneksi