Oriveden Leipomo konkurssiin, toiminnalle toivotaan jatkajaa

Oriveden Leipomo Oy on asetettu konkurssiin. Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös asiasta tuli 15. joulukuuta, jonka jälkeen pesänhoitaja ilmoitti heti työntekijöille, että viimeinen työpäivä on 29.12.2017.

Yrityksen henkilöstömäärä oli 19, josta leipomossa työskenteli kahdeksan. Loput olivat töissä leipomon viidessä myyntipisteessä, joista kolme sijaitsi Tampereella ja muut kaksi Orivedellä ja Pälkäneellä.

Tieto yrityksen talousvaikeuksista ei kulkenut työntekijöille suoraan omistajilta.

– Keväällä huomasimme, että yrityksen nimi oli Kauppalehden protestilistoilla, mutta muuta vinkkiä asiasta ei ollut. Varmaan lehdistä saamme joskus lukea, mikä konkurssiin oli syynä, jos silloinkaan, leipomon pitkäaikainen työntekijä kertoo.

Konkurssipesä myy parhaillaan leipomon Oriveden keskustassa sijaitsevaa leipomokiinteistöä ”liiketoiminnallisesti valmiina kokonaisuutena” sekä viiden vuokratiloissa sijainneen kahvilan liikeomaisuutta.

Pitkään yrityksessä työskennelleen leipurin käsitys on, että työnantajan tavoitteena on päästä jatkamaan leipomon toimintaa ja jatkaa vanhojen työntekijöiden työsuhteita.

– Mukava tässä oli työskennellä, kun pääsi tekemään monipuolisesti kaikkea kakkujen käsin leipomisesta leivän ja viinerintekoon saakka. Toivon, että rahoitus toiminnan jatkolle löytyy, leipuri toteaa.

Osa yrityksen entisistä työntekijöistä on kuitenkin jo aloittanut aktiivisen uuden työn hakemisen.

– Itse ainakin haluaisin jatkaa tässä, mutta kovin pitkää aikaa ei taloudellisista syistä voi odottaa, leipuri kertoo.

 

Kun yritys menee konkurssiin

1. Kun käräjäoikeus on asettanut yrityksen konkurssiin, konkurssipesä voi irtisanoa työsuhteet päättymään 14 päivän kuluttua irtisanomisesta.

2. Pesänhoitaja antaa työntekijöille työtodistuksen, josta ilmenevät työsuhteen kesto, työtehtävät ja työsuhteen päättymisen syy.

3. Jos konkurssipesällä ei ole varoja maksaa työntekijöiden lopputiliä, pesänhoitaja yleensä hakee palkkaturvasta työntekijöiden palkkasaatavat. Jos työntekijällä on saatavia, joita pesänhoitaja ei ota palkkaturvahakemukseen, liitto auttaa jäsentään hakemaan saatavia palkkaturvasta.

4. Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston sähköisessä Oma asiointi –palvelussa.

5. Ota yhteyttä työttömyyskassaan ja selvitä, oletko oikeutettu ansiopäivärahaan. Samalla saat ohjeet miten teet ensimmäisen hakemuksen työttömyyskassan eAsiointi-palvelussa.

6. SEL:n jäsenet saavat apua työpaikan luottamusmieheltä tai SEL:n aluetoimistolta.

Liity
jäseneksi