Oletko alle 25-vuotias ja ilman ammatillista tutkintoa? Toimi näin, ettet menetä työttömyysetuuttasi

Jos olet alle 25-vuotias ja ilman ammatillista koulutusta, sinun on haettava opiskelemaan keväällä, ettet menetä työttömyysturvaasi.

Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeen hankittua koulutusta? Jos olet tällä hetkellä työtön työnhakija tai olet töissä määräaikaisessa työsuhteessa, joka on katkolla niin, että saatat olla työtön syyslukukauden alussa 1.9., hae nyt keväällä opiskelemaan. Koulutukseen hakemalla varmistat, ettet menetä työttömyysetuuttasi, jos jäät työttömäksi.

Toimi näin:

  • Hae keväällä seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen. Koulutuksen ei tarvitse kuulua perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishakuun. Voit hakea myös yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.
     
  • Jos olet suorittanut vain peruskoulun, voit hakea opiskelupaikkaa myös nuorille tarkoitetuista lukioista, joiden opetuksen laajuus on vähintään 150 opintopistettä.
     
  • Hae vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden valintakriteerit täytät. Osallistu pääsykokeeseen ja muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin.
     
  • Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot.

Jos esimerkiksi terveydentilaasi tai kielitaitoosi liittyvät syyt estävät sinua hakemasta koulutukseen, keskustele asiasta TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa. Voitte sopia hakuvelvollisuuden täyttämisestä myös jollain muulla tavalla.

Jos olet syyslukukauden alussa eli 1.9. työtön, TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntija tiedustelee sinulta, mihin koulutuksiin olet hakenut keväällä. Jos olet ilman pätevää syytä jättänyt hakematta vähintään kahteen koulutukseen, menetät oikeutesi työttömyysturvaan syyslukukauden alusta eli 1.9. alkaen toistaiseksi.

Menetät työttömyysetuuden toistaiseksi myös, jos itse aiheutat sen, ettei sinua valita koulutukseen tai jos ilman pätevää syytä kieltäydyt koulutuksesta, et aloita koulutuksessa tai keskeytät koulutuksen.
 
Lue lisää: Alle 25-vuotiaan työttömyysturva

>> Perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku päättyy 21.3.2023 kello 15