Oletko alle 25-vuotias ja ilman ammatillista tutkintoa? Hae opiskelemaan, ettet menetä työttömyysetuuttasi

Jos olet alle 25-vuotias ja ilman ammatillista koulutusta, sinun on haettava opiskelemaan keväällä, ettet menetä työttömyysetuuttasi.

Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeen hankittua koulutusta, joka antaa ammatillisia valmiuksia? Jos olet tällä hetkellä työtön tai määräaikaisessa työsuhteessa, joka on katkolla niin, että saatat olla työtön syyslukukauden alussa 1.9., hae nyt keväällä opiskelemaan. Koulutukseen hakemalla varmistat, ettet menetä työttömyysetuuttasi, jos jäät työttömäksi.

Toimi näin:

  • Hae aina keväällä seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen. Koulutuksen ei tarvitse kuulua yhteishakuun. Voit hakea myös esimerkiksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.
     
  • Jos olet suorittanut vain peruskoulun, voit hakea myös paikkoja nuorille tarkoitetuista lukioista eli lukio-opetukseen, jonka laajuus on vähintään 150 opintopistettä.
     
  • Hae vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden valintakriteerit täytät. Osallistu pääsykokeeseen ja muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin.
     
  • Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot.

Jos esimerkiksi terveydentilaasi tai kielitaitoosi liittyvät syyt estävät sinua hakemasta koulutukseen, keskustele asiasta TE-toimiston asiantuntijan kanssa, jotta hakuvelvollisuudestasi voidaan sopia jollain muulla tavalla. Koulutukseen hakemisen voi myös korvata kokonaan sopimalla, että osallistut johonkin muuhun palveluun.

Jos olet 1.9. työtön, kerro TE-toimistolle, minne olet hakenut opiskelemaan keväällä. Jos olet ilman pätevää syytä jättänyt hakematta koulutukseen, menetät oikeutesi työttömyysetuuteen syyslukukauden alusta eli 1.9. alkaen toistaiseksi.

Menetät työttömyysetuuden toistaiseksi myös, jos ilman pätevää syytä kieltäydyt koulutuksesta tai et aloita koulutuksessa tai keskeytät tutkintoon johtavan, ammatillisia valmiuksia antavan koulutuksen tai nuorten lukio-opinnot.

Työttömyysetuuden saaminen ei edellytä, että syksyllä haet keväällä alkavaan koulutukseen. Jos kuitenkin haet koulutukseen syksyllä ja saat opiskelupaikan, mutta ilman pätevää syytä jätät aloittamatta koulutuksessa keväällä, menetät oikeuden työttömyysetuuteen toistaiseksi.

 
Lue lisää: www.te-palvelut.fi

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku päättyy 22.3.2022 kello 15


Kuva: Pinja Nikki