Näin asioit A-kassan kanssa

Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan sulautumisesta Avoimeen työttömyyskassaan.

1. Miksi työttömyyskassa sulautui?

Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassa sulautui Avoimeen työttömyyskassaan eli A-kassaan 1.1.2024. Päätös sulautumisesta tehtiin yksimielisesti Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan edustajiston ylimääräisessä kokouksessa 22.5.2023.

Sulautumispäätös tehtiin, koska iso työttömyyskassa pystyy vastaamaan paremmin työttömyyskassoihin kohdistuviin lisääntyviin velvoitteisiin, joita tulee laista ja työttömyyskassojen toimintaa valvovalta viranomaiselta Finanssivalvonnalta.

Isossa työttömyyskassassa SEL:n jäsenet saavat palvelut kustannustehokkaasti. Isot monialaiset työttömyyskassat pystyvät myös varautumaan pieniä työttömyyskassoja paremmin työllisyyden kausivaihteluihin ja työttömyyskassoille tuleviin uusiin tehtäviin.

A-kassa on Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. A-kassa on monialainen ja kaikille palkansaajille avoin. Tällä hetkellä jo 11 ammattiliittoa tekee yhteistyötä A-kassan kanssa. Ensi vuonna joukkoon liittyy Paperiliitto, sillä Paperityöväen Työttömyyskassa on sulautumassa A-kassaan 1.1.2025 alkaen.


2. Mitä minun pitää tehdä?

Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan jäsenyytesi siirtyi automaattisesti A-kassan jäsenyydeksi 1.1.2024. SEL:n jäsenmaksu sisältää jatkossakin työttömyyskassan jäsenmaksun.

Tarkista, että tietosi ovat oikein kirjautumalla sisään A-kassan sähköiseen asiointiin eli eAsiointiin osoitteessa www.a-kassa.fi. Anna samalla eAsioinnissa A-kassalle lupa välittää tieto mahdollisesta työttömyydestäsi SEL:n jäsenrekisteriin. Saat vapautuksen SEL:n jäsenmaksusta, jos et saa palkkaa työttömyyden tai lomautuksen takia.

Työttömyyskassan maksamista etuuksista ei enää peritä jäsenmaksua 1.1.2024 alkaen.


3. Miten asioin A-kassan kanssa?

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, A-kassa palvelee sinua. Tutustu A-kassan verkkosivuihin ja eAsiointiin osoitteessa www.a-kassa.fi ja hae ansiopäivärahaa A-kassan eAsioinnin kautta.

Voit myös lähettää viestejä A-kassaan eAsioinnin kautta. eAsiointiin voit kirjautua sisään henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. eAsiointia kannattaa käyttää ensisijaisena asiointikanavana, koska se on tietoturvallinen ja nopea.

Jos et voi käyttää sähköistä eAsiointia, voit täyttää paperihakemuksen ja lähettää sen postissa A-kassaan osoitteeseen Avoin työttömyyskassa A-kassa, PL 116, 00531 Helsinki.

Hakemuslomakkeen voit tulostaa osoitteesta www.a-kassa.fi/ohjepankki.

Jos sinulla on kysyttävää työttömyysturvasta tai muista työttömyyskassan asioista, A-kassa palvelee sinua puhelimessa maanantaista perjantaihin kello 8.30–12 numerossa 020 690 455. eAsioinnin chat palvelee joka arkipäivä kello 12–15.

A-kassalle ei voi lähettää sähköpostia. Ota yhteyttä A-kassaan eAsioinnin kautta. Jos et voi käyttää eAsiointia, käytä yhteydenottolomaketta osoitteessa www.a-kassa.fi/ota-yhteytta.

A-kassa palvelee jäseniä kolmella kielellä. Voit asioida A-kassan kanssa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi eAsioinnissa ja puhelimessa.

Jos tarvitset apua A-kassan kanssa asioimiseen, voit valtuuttaa haluamasi henkilön asioimaan puolestasi täyttämällä valtakirjan, jonka löydät osoitteesta www.a-kassa.fi/oppaat-ja-lomakkeet.

SEL:n aluetoimistot eivät enää hoida työttömyyskassan jäsenpalvelua, mutta SEL:n aluetoimistolta voi jatkossakin tilata työpaikalle työttömyysturvainfon, jos työpaikalla lomautetaan tai irtisanotaan työntekijöitä. Infossa käydään läpi perusasiat ansiopäivärahasta ja sen hakemisesta.


4. Miten haen ansiopäivärahaa A-kassasta?

Näin haet ansiopäivärahaa:

  1. Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.
  2. Täytä ansiopäivärahahakemus A-kassan eAsioinnissa hakemusjakson päätyttyä.
  3. Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat liitteet ansiopäivärahahakemukseen.
  4. Lähetä ansiopäivärahahakemus liitteineen.
  5. Toimita mahdollisesti pyydetyt lisäselvitykset ja puuttuvat liitteet.

Jos et voi käyttää sähköistä eAsiointia, voit täyttää paperihakemuksen ja lähettää sen postissa A-kassaan osoitteeseen Avoin työttömyyskassa A-kassa, PL 116, 00531 Helsinki.

Hakemuslomakkeen voit tulostaa osoitteesta www.a-kassa.fi/ohjepankki.


5. Miksi hakemusten käsittelyajat pitenivät?

Työttömyyskassojen ja tietojärjestelmien sulautumisen takia molempien työttömyyskassojen eAsioinnissa oli vuodenvaihteessa 1,5 viikon käyttökatko, jonka aikana eAsiointi ei ollut käytössä eikä työttömyyskassaan voinut lähettää hakemuksia.

Käyttökatkon aikana työttömyyskassa ei pystynyt käsittelemään hakemuksia, minkä takia hakemusten käsittelyajat ovat olleet alkuvuonna pidemmät kuin aiemmin. Myös työttömyyskassan jäsenten työttömyysasteen kehittyminen vaikuttaa hakemusmääriin ja käsittelyaikoihin.

A-kassa päivittää joka arkiaamu hakemusten käsittelytilanteen osoitteeseen www.a-kassa.fi/kasittelytilanne. Oman hakemuksesi käsittelyn etenemistä voit seurata A-kassan eAsioinnissa.


6. Mitä eroa on liitolla ja työttömyyskassalla?

SEL on ammattiliitto, jonka jäsenmaksu sisältää työttömyyskassan jäsenmaksun. SEL:n jäsenten työttömyyskassa on 1.1.2024 alkaen Avoin työttömyyskassa A-kassa. Ammattiliitto antaa turvaa koko työelämään ja työttömyyskassa työttömyyden varalta. SEL:n jäsenenä saat parhaan tuen ja turvan.

SEL neuvottelee elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimukset sekä tarjoaa jäsenetuja, kuten työsuhdeneuvonnan, oikeusavun ja työttömyysturvan. Vain SEL:n jäsenenä olet mukana parantamassa elintarvikealan työntekijöiden palkkaa ja muita työehtoja.

Työttömyyskassa maksaa jäsenilleen ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyden tai lomautuksen ajalta. Muut työttömyyskassan maksamat etuudet ovat vuorottelukorvaus, liikkuvuusavustus ja muutosturvaraha.

Liity
jäseneksi