Moilas Oy sai 70 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta

Moilas Oy sai 70 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta laiminlyötyään vuosia koneiden vaarojen selvittämisen ja suojauksen.

Moilas Oy on konserni, joka omistaa kokonaan sen tytäryhtiöt, Pieksämäellä toimivat leipomot Moilas Leipomo Oy:n ja Oy Moilas GF Ltd:n. Etelä-Savon käräjäoikeuden 11.10.2023 antaman tuomion mukaan Moilas Oy:n toimielimiin kuuluvat yhtiöiden toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet ovat vuosina 2011–2020 laiminlyöneet työturvallisuuslaissa edellytetyllä tavalla huolehtia, järjestää ja valvoa, että yhtiössä toteutetaan riittävän järjestelmällinen tuotannon koneiden vaarojen selvittäminen, jossa kaikki havaittavissa olevat koneiden tapaturman vaaraa aiheuttavat kohdat tunnistetaan ja poistetaan.

Käräjäoikeuden mukaan Moilas Oy:n johto on laiminlyönyt suojata leipomoiden koneet mekaanisilla tai teknisillä suojauksilla niin, että koneilla työskentelevät työntekijät eivät voi joutua tapaturmaan.

Laiminlyönneistä huomautettiin toistuvasti

Käräjäoikeus on tuominnut Moilas Oy:n koneiden vaarojen selvittämisen ja suojaamisen laiminlyönnistä yhteisösakkoon jo vuonna 2013. Työsuojelutarkastaja on tehnyt tämän tuomion jälkeen Moilas Oy:lle yhteensä 17 eri tarkastusta, joissa tarkastajat ovat antaneet Moilas Oy:lle lukuisia kehotuksia koneiden suojaamisesta sekä toimintaohjeita tehdä koneisiin järjestelmällinen vaarojen selvittäminen.

Tarkastajien toistuvista huomautuksista huolimatta Moilas Oy ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin lainvastaisen olotilan korjaamiseksi. Yhtiön toiminta on osoittanut piittaamattomuutta ja välinpitämättömyyttä lain säännöksistä ja toistuvista viranomaisen huomautuksista. 

Vakavista työtapaturmista ei ilmoitettu

Moilas Oy:n leipomoissa oli sattunut myös vuosina 2014 ja 2018 vakavia vammoja aiheuttaneita työtapaturmia suojaamattomilla koneilla. Yhtiö ei ollut kuitenkaan ilmoittanut työtapaturmista työsuojeluviranomaiselle eikä poliisille, kuten laissa on edellytetty, vaan ne ovat tulleet työsuojeluviranomaisen tietoon jälkeenpäin muuta kautta. Yhtiön koneilla sattuneita tapaturmia ei kuitenkaan käsitelty käräjäoikeudessa.

Rikoksen tekoaika poikkeuksellisen pitkä

Käräjäoikeus tuomitsi Moilas Oy:lle 70 000 euron yhteisösakon. Yhteisösakon määrää korotti se, että työturvallisuusrikoksen tekoaika on poikkeuksellisen pitkä, laiminlyönnit ovat olleet toistuvia ja ne ovat jatkuneet viranomaisen toistuvista huomautuksista huolimatta sekä yhtiön vakavaraisuus.

Yhteisösakon määrää alentavina tekijöinä oikeus huomioi sen, että yhtiön tulos on viime aikoina hieman heikentynyt sekä sen, että yhtiö on nyt sen edustajien kertoman mukaan ryhtynyt toimenpiteisiin lainvastaisen olotilan korjaamiseksi.

Moilas Oy myönsi käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksen ja että syyttäjän vaatima yhteisösakko on siitä oikeudenmukainen seuraamus.


Käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen, sillä osapuolet eivät ilmoittaneet määräaikaan mennessä tyytymättömyyttään tuomioon.

Liity
jäseneksi