Mitä lomakorvauksen jaksotus tarkoittaa?

Jos olet jäämässä työsuhteesi päätyttyä työttömäksi, sinun kannattaa pitää kertyneet vuosilomasi työsuhteesi aikana, sillä pitämättömät vuosilomat siirtävät ansiopäivärahaoikeuden alkua.

Ensimmäiset Petteri Orpon hallituksen työttömyysturvaan tekemät muutokset tulivat voimaan 1.1.2024 alkaen. Yksi muutoksista on lomakorvauksen jaksottaminen.

Pääsääntöisesti lomakorvaus maksetaan pitämättömistä lomista yli kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen päättyessä. Jos kaikki lomat on pidetty työsuhteen aikana, ei lomakorvausta jää maksettavaksi, eikä jaksotettavaksi. Lomakorvaus ei ole vakiintunutta palkkatuloa eikä sitä näin ollen oteta huomioon päivärahan määrää laskettaessa.

Jatkossa työntekijän työsuhteen päättyessä pitämättömät vuosilomat siirtävät ansiopäivärahaoikeuden alkua niin monella päivällä, kuinka montaa työpäivää maksettu lomakorvaus vastaa eli ennen kuin ansiopäivärahaa voidaan maksaa, huomioidaan pitämättömät vuosilomat.

Lomakorvauksen jaksottaminen tarkoittaa sitä, että työttömyyskassa laskee, kuinka monen lomapäivän palkkaa saamasi lomakorvaus työsuhteen päättyessä vastaa ja tältä ajalta sinulle ei makseta ansiopäivärahaa. Käytännössä jaksotus siis siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista.

Yhden kuukauden pitämätön loma tarkoittaa sitä, että ansiopäivärahan maksaminen siirtyy työttömyyden alussa noin yhdellä kuukaudella. Keskimääräisellä päivärahan suuruudella leikkaus bruttona on 1 600 euroa.

Jaksotus koskee kokoaikaisia, yli kaksi viikkoa kestäneitä työsuhteita, jotka ovat päättyneet. Osa-aikaisesta työsuhteesta maksettuja lomakorvauksia ei jaksoteta, vaan ne sovitellaan, kun päivärahaa maksetaan.

Työsuhteen päättyessä pitämättömät vuosilomat siirtävät siis ansiopäivärahaoikeuden alkua niin monella päivällä, kuinka monen lomapäivän keskimääräistä palkkaa maksettu lomakorvaus vastaa. Jaksotusaika kuluu maanantaista perjantaihin, viisi päivää viikossa.

Lomakorvausta ei jaksoteta lomautustilanteissa, koska silloin työsuhde ei pääty kokonaan.

Lomakorvauksen jaksotus ja omavastuuaika eivät kulu yhtä aikaa. Omavastuuaika alkaa vasta mahdollisen lomakorvauksen jaksotuksen jälkeen. Omavastuuaika on seitsemän päivää, jos omavastuuaika alkaa 1.1.2024 tai sen jälkeen.

Lakimuutosta sovelletaan vuosilomakorvaukseen, joka maksetaan 1.1.2024 tai sen jälkeen päättyneen työsuhteen perusteella.

Työttömyysturvaan on sovittu Orpon hallitusohjelmassa useita isoja muutoksia. Esimerkiksi työttömyysturvan lapsikorotukset loppuvat kokonaan 1.4.2024 alkaen. Lue lisää jo päätetyistä ja tulossa olevista hallituksen suunnittelemista työttömyysturvan muutoksista Avoin työttömyyskassa A-kassan verkkosivuilta.

Kaisa Tikka

Vastaaja on Avoin työttömyyskassa A-kassan etuuspäällikkö.


SEL:n jäsenten työttömyyskassa on 1.1.2024 alkaen Avoin työttömyyskassa A-kassa.

Liity
jäseneksi