”Minulle tärkeintä on tasa-arvo”

Pääluottamusmies Janne Helkiö kehottaa kesätyöntekijöitäkin liittymään liittoon, jotta he saavat luottamusmieheltä apua esimerkiksi palkkaan liittyvissä kysymyksissä.

Janne Helkiö, 53, on työpaikkansa työntekijöiden pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu. Hänellä on molemmista luottamustehtävistä pitkästi kokemusta.

– Aloitin työsuojeluvaltuutettuna vuonna 2010 ja pääluottamusmiehenä vuonna 2015.

Molempien luottamustoimien hoitaminen on aikaa vievää. Samalla se, että saa olla pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu yhtä aikaa, tuo työhön joustavuutta. Helkiö käyttää luottamustehtäviinsä yhteensä kaksi työpäivää viikossa, torstain ja perjantain.

– Jos asian selvittäminen jää torstaina kesken, voin jatkaa sitä perjantaina, eikä asia siirry viikolla eteenpäin. Tämä on eduksi, koska työntekijöiden kysymykset ovat usein sellaisia, joihin halutaan vastaus nopeasti. On minullekin parempi, että keskeneräiset asiat eivät vainoa mielessä.

Helkiön työpaikka on Kivikylän Kotipalvaamon Säkylän tehdas. Tehtaassa valmistetaan lintutuotteita sekä jauhelihasta pihvejä ja pyöryköitä. Luottamustehtävien lisäksi Helkiön työhön kuuluu jauhelihapihvien ja -pullien paistaminen. Joskus hän tekee muutakin, kuten maustamista.

Tasa-arvoa työpaikalle

Kivikylän Kotipalvaamon Säkylän tehtaalla on 90 vakituista työntekijää. Heistä lähes kaikki ovat liiton jäseniä.

Helkiö suosittelee myös jokaiselle kesätyöntekijälle ammattiliiton jäsenyyttä. Vaikka työsuhde olisi lyhyt, sen aikana saattaa tarvita luottamusmiehen apua esimerkiksi työsopimukseen tai palkkaan liittyvissä kysymyksissä.

– Vakituinen ja määräaikainen työntekijä saavat liitosta samat edut. Liittoon kuulumaton on omillaan, Helkiö muistuttaa.

Pääluottamusmiehenä Helkiölle tärkeintä on tasa-arvon edistäminen työpaikalla.

– Haluan, että samasta työstä maksetaan kaikille tekijöille sama palkka.

Parasta luottamustehtävissä on Helkiön mielestä se, että niitä hoitaessa saa olla paljon tekemisissä muiden kanssa. Pienessä tehtaassa luottamushenkilö tuntee vakituiset työntekijät hyvin. Hän haluaa tutustua myös määräaikaisiin.

Työsuojeluvaltuutettuna Helkiö kiertää tehtaan osastoilla. Hän haastattelee työntekijöitä tehtaan koneiden ja laitteiden turvallisuudesta sekä työoloista. Työergonomia puhuttaa nykyään paljon.

– Mikäli työntekijät huomaavat epäkohtia, he ottavat myös oma-aloitteisesti yhteyttä minuun tai osastojen omiin luottamushenkilöihin. Minä neuvottelen sitten työnantajapuolen kanssa.

Työsuojeluasioissa ollaan Säkylässä menossa eteenpäin. Työnantaja on ymmärtänyt, että työturvallisuuteen liittyvät epäkohdat pitää korjata.

– Se, että voin auttaa työntekijää ja onnistua siinä, on aina palkitsevaa. Lähdin aikoinaan työsuojeluvaltuutetuksi siksi, että halusin saada työntekijöiden äänen kuuluville työpaikalla.

Vaalit joka vuosi

Janne Helkiö on syntynyt Raumalla. Hän asuu Eurassa, jonne muutti 3-vuotiaana. Helkiö on kouluttautunut sähköasentajaksi ja kodinkonemyyjäksi. Hän on työskennellyt aiemmin molemmissa ammateissa. Elintarvikealalle vetivät selkeät työvuorot ja se, että Helkiö löysi työn läheltä kotiaan. Hänen ensimmäinen elintarvikealan työnantajansa oli HK. Vuonna 2012 Kivikylän Kotipalvaamo osti HK:n Säkylän tehtaan. Silloin Helkiön työpaikka pysyi samana, mutta työnantaja vaihtui.

Vapaa-ajalla hän harrastaa metsästystä ja kalastusta. Saaliin saaminen ei ole Helkiölle pääasia, vaan tärkeintä on luonnossa kulkeminen.

– Se on elämäntapani. Käyn joka vuosi myös Lapissa perhokalastamassa. Virtaava vesi rauhoittaa mieleni.

Luottamustehtäviä varten Helkiö on käynyt SEL:n työsuojelun perus- ja jatkokurssit sekä luottamusmiesten perus- ja jatkokurssit Kiljavan opistolla. Lisäksi hän on ollut SEL:n työoikeuden kursseilla.

– Nykyisin uusia asioita tulee opiskeltua itsenäisesti. Eteen tulevien kysymysten selvittämiseksi ei usein ole olemassa valmista polkua. Siksi tietoa pitää hakea jatkuvasti.

Janne Helkiö on lisäksi Elintarviketyöläisten Ala-Satakunnan ammattiosasto 032:n johtokunnan jäsen sekä varajäsen Elintarviketyöläisten Länsi-Suomen aluejärjestön hallituksessa ja SEL:n liittovaltuustossa.

– Uusia luottamustoimia on tullut vuosien varrella.

Kausi sekä työsuojeluvaltuutettuna että pääluottamusmiehenä on kaksivuotinen. Työsuojeluvaltuutetuksi Helkiö valittiin viime vuonna. Tänä syksynä Kivikylän Kotipalvaamon Säkylän tehtaalla valitaan pääluottamusmies. Helkiö aikoo jatkaa tehtävässä, jos työkaverit antavat tukensa ja valitsevat hänet siihen.


Teksti: Hanna Hirvonen, kuva: Pinja Nikki