Miksi me olemme poliittisessa #PainavaSyy-lakossa?

Ammattiliitoilla on #PainavaSyy puolustaa työntekijöiden oikeuksia ja vastustaa Orpon hallituksen esityksiä.

1. Miksi me olemme poliittisessa #PainavaSyy-lakossa?

#PainavaSyy on SAK:n ja ammattiliittojen kampanja, jonka tavoitteena on torjua pääministeri Petteri Orpon hallituksen esitykset, jotka heikentävät työntekijöiden lakko-oikeutta, työehtoja ja työttömyysturvaa. Koska hallitus ei kuuntele meitä, meidän on pakko puolustaa työntekijöiden oikeuksia poliittisilla lakoilla.

Lue lisää ja katso hallituksen leikkauslista osoitteesta www.selry.fi/painavasyy.

2. Mikä on poliittinen lakko?

Poliittinen lakko ei kohdistu työnantajiin, vaan poliittisiin päättäjiin eli Suomen hallitukseen.

Poliittinen lakko on laillinen lakko. Lakosta ei voi aiheutua mitään seuraamuksia yksittäiselle työntekijälle. Työnantaja ei voi irtisanoa tai purkaa työntekijän työsuhdetta lakkoon osallistumisen takia.

Poliittinen lakko koskee lakossa olevalla työpaikalla kaikkia lakonalaisia töitä ja niitä tekeviä työntekijöitä. Lakko koskee myös ammattiliittoon kuulumattomia työntekijöitä ja esimerkiksi vuokratyöntekijöitä.

Työnantaja ei maksa palkkaa lakon ajalta. SEL maksaa jäsenilleen lakkoavustusta.

3. Miksi poliittisesta lakosta kärsivät työnantajat, jotka ovat syyttömiä?

Jos Orpon hallituksen esitykset menevät läpi, ne lisäävät työnantajien valtaa ja heikentävät työntekijöiden oikeuksia. Työnantajat eivät ole ”syyttömiä” hallituksen esityksiin. Työnantajien järjestöt ovat itse vaatineet näitä samoja työntekijöiden oikeuksien heikennyksiä omissa tavoitteissaan eduskuntavaaleissa.

4. Mitä me vaadimme poliittisella lakolla?

Me emme halua, että Orpon hallitus lisää epävarmuutta suomalaisessa työelämässä. Tavoitteenamme on, että hallitus luopuu esityksistään, jotka heikentävät työntekijöiden lakko-oikeutta, työehtoja ja työttömyysturvaa.


SEL:n #PainavaSyy-lakossa olevat elintarvikealan työpaikat: www.selry.fi/lakko

Liity
jäseneksi