Markku Vengasahosta Euroopan vuoden ammatillinen opettaja

Konditoriaopettaja Markku Vengasaho on valittu Euroopan vuoden ammatilliseksi opettajaksi. EU-komissaari Marianne Thyssen palkitsi Vengasahon kunniakirjalla ja pokaalilla tänään Finlandia-talolla Euroopan ammattitaitoviikon juhlassa.

Lappeenrantalainen lehtori Markku Vengasaho, 51, voitti ”Vocational Excellence Awards” -kilpailussa ammatillisten opettajien kategorian. Euroopan komission järjestämässä kilpailussa oppilaitokset ympäri Eurooppaa saivat esittää ehdotuksiaan. Tuomaristo valitsi heistä kaksi finaaliehdokasta, joista yleisö sai äänestää voittajan.

– Olen todella onnellinen saamastani huomiosta. Haluan kiittää omaa perhettäni, koko työyhteisöäni ja yhteistyökumppaneita sekä kaikkia tukijoita. Aion jatkaa työtäni suurella intohimolla ja teen tätä työtä sydämelläni, Markku Vengasaho sanoo.

Vengasaho toimii konditoria-alan lehtorina Saimaan ammattiopisto Sampossa Lappeenrannassa. Hän on ansioitunut muun muassa valmentamalla opiskelijoitaan Taitaja-kilpailuihin sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hänen opiskelijansa Emeliina Papinniemi voitti World Skills -kilpailussa konditoria-alan maailmanmestaruuden vuonna 2017.

Vengasaho on myös luonut Etelä-Karjalaan konditoria-alan huippuvalmennusyksikön ja Mestari-kisälli-valmennusjärjestelmän, jossa alan opiskelijat, opettajat sekä yrittäjät ympäri Suomen verkostoituvat ja kehittävät uusia tuotteita. Opetushallitus palkitsi valmennusjärjestelmän kunniamaininnalla vuonna 2016.

Saimaan ammattiopiston rehtori Antti Lehmusvaara on ylpeä Vengasahon voitosta.

– Hänellä on oivallinen kyky luoda ja ylläpitää verkostoja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Pidämme tätä voittona koko suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle ja erityisesti Sampolle sekä konditoria- ja elintarvikealallemme, jonka työpanos on ollut kova.


Euroopan ammattitaitoviikkoa “European Vocational Skills Week” vietetään parhaillaan 14.–18.10.2019.