Maria Björklundin Elintakeen kuvituksia esillä Työväenliikkeen kirjastossa

Tämä vuosi on ollut SEL:n Elintae-lehdessä juhlavuosi, sillä Elintakeen ensimmäisen numeron ilmestymisestä tuli heinäkuussa 70 vuotta. Toinen juhlanaihe on se, että helsinkiläinen animaationtekijä, sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja Maria Björklund on tehnyt Elintakeeseen kuvituksia 10 vuoden ajan.

Oivaltavia kuvia elintarviketyöstä ja sen tekijöistä on syntynyt Björklundin kädestä kymmenen vuoden aikana lähes 150. Kuvitusten parhaat palat on koottu juhlavuoden kunniaksi Tarinoita työpaikoilta – 10 vuotta kuvituksia elintarviketyön tekijöistä -näyttelyksi, joka on esillä Helsingissä Työväenliikkeen kirjastossa 4.10.-29.11.2019. Näyttelyyn Björklund on valinnut 16 kuvaa.

Björklundista tuli Elintakeen kuvittaja, kun lehden silloinen päätoimittaja Jenni Korkeaoja oli häneen yhteydessä tammikuussa 2009.

– Elintaetta oltiin uudistamassa ja Jenni etsi lehdelle uutta kuvittajaa, joka olisi valmis tekemään kuvituksia niin artikkeleihin kuin pienempiin uutisiin tai palstoille. Tein ensimmäisen kuvituksen lähes saman tien. Sen jälkeen olen tehnyt vähintään yhden kuvan joka lehteen, Björklund muistelee.

Miten kuvitukset syntyvät?

– Saan yleensä lyhyen kuvauksen jutun aiheesta tai joskus koko jutun luettavakseni. Joskus saan myös ehdotuksen siitä, mitä kuvassa voisi näkyä tai mitä siinä tulisi välttää. Enimmäkseen olen saanut hyvin vapaat kädet ideoida kuvan. Yritän etsiä tarinan ydinasian ja löytää tavan ilmaista se visuaalisesti ja mahdollisimman iskevästi. Teen usein paljon pikkuisia luonnoksia, joissa on erilaisia ideoita. Lopulta valitsen niistä mielestäni osuvimman ja luonnostelen sen pohjalta lyijykynällä kuvan. Luonnoksen skannaan tietokoneelle ja Photoshopissa piirrän sen pohjalta lopullisen kuvan väreineen päivineen.

Björklund on tykännyt tehdä kuvituksia elintarviketyöstä.

– Tämä on ollut tosi kivaa! Elintarviketyö on kuvittajalle antoisa aihe, koska työnteko on niin konkreettista ja alan työpaikat monipuolisia. Jokainen kuvittaja joutuu nykyään piirtämään aivan liian usein tietokoneen ääressä istuvan ihmisen tai keksimään keinoja aiheen kiertämiseen.

Elintarvikealan kuvissa ei tietokoneen ääressä istumista yleensä tarvita, vaan tilanteet ovat Björklundin mukaan vaihtelevia ja visuaalisesti kiinnostavia.

– Olen oppinut paljon elintarviketyön arjesta Selvitetty tapaus -palstan tarinoiden kautta. Yläasteella olin viikon leipomossa TET-harjoittelussa, ja elintarvikeala kävikin mielessä uravaihtoehtona, mutta astmani kannalta valinta olisi ollut hyvin haastava. Olen oppinut kuvituksia tehdessäni, että elintarvikealalla on paljon erilaisia ja monipuolisia työtehtäviä.

Selvitettyjä tapauksia kuvittaessa Björklundille on selvinnyt sekin, miten monenlaisiin asioihin ammattiliitto joutuu puuttumaan.

– Moni ammattiliittoja vastustava ei välttämättä ole tietoinen, ettei työnantajilla ole aina tietämystä tai halua noudattaa työntekijöiden turvaksi tehtyjä lakeja ja sopimuksia, Björklund muistuttaa.
 

Maria Björklundin näyttelyn Elintakeen kuvituksista voi käydä katsomassa Työväenliikkeen kirjastossa Helsingissä osoitteessa Sörnäisten rantatie 25. Näyttely on avoinna 29.11.2019 asti kirjaston aukioloaikoina tiistaisin klo 10–18, keskiviikkoisin klo 12–18, torstaisin klo 10–16 ja perjantaisin klo 10–16.