”Lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta”

Tuore pääluottamusmies Henna Ruuskanen yllättyi työmäärästä, mutta on tykännyt tehtävästään niin paljon, että tietää jo nyt hakevansa jatkokaudelle.

Henna Ruuskanen, 38, on työskennellyt Valion Lapinlahden tehtaalla siistijänä kolme vuotta. Hän innostui työpaikan luottamustehtävistä, kun työsuojeluvaltuutettu kertoi, että liitossa olisi tarvetta uusille aktiiveille.

Viime vuoden Ruuskanen oli siistijöiden tiimin luottamusmies. Tämän vuoden alusta hän on ollut koko tehtaan työntekijöiden SEL:n pääluottamusmies.

Edellinen pääluottamusmies vaihtoi työtehtävää ja SEL:n työehtosopimuksesta toisen sopimuksen alaisuuteen kesken kauden. Ruuskanen asettui ehdolle, koska luottamustehtävä kiinnosti häntä ja tuli valituksi. Häntä innostaa ammattiliiton näkyväksi tekeminen työpaikalla.

– Haluan lisätä liiton jäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Olen herätellyt jäseniä osallistumaan tapahtumiin.

Varmoja vastauksia

Henna Ruuskanen haluaa houkutella uusia ihmisiä liiton jäseniksi. Jäsenhankintaa tehdessään hän muistuttaa, ettei liiton jäsenyydestä ole hyötyä vain, jos jää työttömäksi, vaan erityisesti työelämässä ollessa. Liiton jäsenyys tuo turvaa ja takaa kunnon työehdot. Ruuskanen on auttanut jäseniä esimerkiksi palkkaan ja työvuoroihin liittyvissä kysymyksissä.

Jäsenhankintaa tehdään työpaikalla yhdessä.

– Jos talon uusi työntekijä on töissä lähellä varapääluottamusmiestä, pyydän häntä käymään juttelemassa. Tehdasalueella ei voi liikkua nopeasti paikasta toiseen, koska välissä pitää esimerkiksi vaihtaa vaatteita.

Valion Lapinlahden tehtaalla valmistetaan juustoja sekä maito- ja herapohjaisia jauhetuotteita. Työntekijöitä on noin 300. SEL:n työehtosopimuksella työskentelee 115 ihmistä, ja SEL:n jäseniä heistä on reilu puolet.

Pääluottamusmies edustaa kaikkia jäseniä ja neuvottelee työntekijöiden puolesta asioista työnantajan kanssa. Lisäksi luottamusmies auttaa jäseniä kaikissa heidän työsuhteeseensa liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa.

Suurin yllätys pääluottamusmiehen tehtävissä on ollut niiden suuri määrä.

– Minulle sanottiin, että pääluottamusmiehellä ei olisi juuri mitään tehtäviä. Siitä olen eri mieltä.

Luottamustehtävänsä hoitamiseen Ruuskanen saa käyttää työviikostaan yhden päivän, torstain.

– Kun kaivan työntekijöiden lähettämistä sähköposteista selvitettävät asiat, niitä saattaa kertyä pari paperillista.

Monet asiat ovat tuoreelle pääluottamusmiehelle uusia. Kun työntekijä esittää Ruuskaselle kysymyksen, hän ei koskaan vastaa epävarmoin tiedoin.

– Yleensä pyydän odottamaan niin, että ehdin selvittää asian. Tykkään perustaa kaiken lausumani faktaan, joka löytyy esimerkiksi työehtosopimuksesta.

Tarvittaessa hän saa apua SEL:n aluetoimistosta tai esimerkiksi muilta Valion luottamushenkilöiltä.

– Parasta on se, kun saan asian ratkaistua työntekijän eduksi.

Viime aikoina Ruuskasta on työllistänyt tehtaalla käynnissä oleva työaikakokeilu. Hän seuraa ja kokoaa työntekijöiden kokemuksia uudesta työaikamallista.

Uudestaan ehdolle

Ruuskanen päätyi töihin Valiolle työpaikkailmoituksen kautta. Hänellä ei ole siivousalan koulutusta, vaan hän on oppinut työn tekemällä. Siivousalan työkokemusta Ruuskasella oli 4,5 vuotta ennen Valiolla aloittamista. Aiemmin hän on työskennellyt hevosten parissa ja vartijana.

Siistijöiden työhön Valion Lapinlahden tehtaalla kuuluu tuotantotilojen, varastojen ja esimerkiksi laboratorion siivousta. Tiimissä on 16 ihmistä. Jokainen siivoaa tiettyä aluetta kaksi viikkoa, jonka jälkeen paikkoja vaihdetaan.

Ruuskanen on kotoisin Hangon Lappohjasta. Nykyisin hän asuu Iisalmessa. Maaseudulla sijaitsevan omakotitalon askareet, pihassa olevat hevoset sekä perheen kissat ja koira vaativat sen verran aikaa, että paljon muuta hän ei ehdi harrastaa.

– Liiton kautta on tullut harrastuksia.

Ruuskanen on työpaikkansa toinen varatyösuojeluvaltuutettu, SEL:n Itä-Suomen aluejärjestön hallituksen jäsen sekä oman ammattiosastonsa johtokunnan jäsen, sihteeri ja nuorisovastaava.

Henna Ruuskasen pesti pääluottamusmiehenä on poikkeuksellisesti vain vuoden mittainen, mutta hän tietää jo nyt asettuvansa syksyllä ehdolle seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Hän on käynyt SEL:n luottamusmiesten perus- ja jatkokurssit Murikka-opistolla. Kursseilla on auennut hyvin, mitä kaikkea luottamusmiehen tehtävä voi olla. Mukavaa on ollut myös uusiin ihmisiin tutustuminen.

– Olen tavannut ihmisiä eri puolilta Suomea, saanut vertaistukea pääluottamusmiehen tehtäviin ja löytänyt kaveruuttakin, Ruuskanen sanoo.

Tutustu SEL:n kursseihin osoitteessa www.selry.fi/koulutus

Teksti: Hanna Hirvonen, kuva: Sami Turunen