Leivon Leipomo irtisanoo kahdeksan työntekijää ja lopettaa korppujauhojen valmistuksen

Tamperelainen Leivon Leipomo irtisanoo kahdeksan työntekijää. Maaliskuussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut päättyivät maanantaina, ja henkilöstölle kerrottiin päätöksestä heti, mutta irtisanomisilmoituksia ei ole vielä työpaikalla jaettu.

Työntekijät ovat surullisia ja järkyttyneitä työnantajan päätöksestä irtisanoa työntekijöitä.

– Kahvileivän menekki on vähentynyt, eikä työnantaja usko sen nousevan enää koronaa edeltäneelle tasolle. Ehdotimme neuvotteluissa lomautuksia ja muita ratkaisuja irtisanomisten sijaan, mutta ehdotuksemme eivät menneet läpi, Leivon Leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Päivi Salminen kertoo.

Kahvileipätuotteiden valikoiman vähentämisen lisäksi Leivon Leipomo lopettaa korppujauhojen valmistuksen elokuussa.

– Työnantajan mukaan korppujauholinjaston käyttöikä on tullut täyteen, eikä uuteen linjastoon investoiminen olisi ollut taloudellisesti kannattavaa, Salminen sanoo.

Päätös on merkittävä kotimaisen elintarviketuotannon kannalta, sillä Leivo on Suomen ylivoimaisesti suurin korppujauhon valmistaja. Onkin mahdollista, ettei ruokakaupoista löydy enää jatkossa yhtä helposti kotimaisia korppujauhoja.

Vuonna 1913 perustettu Leivon Leipomo nousi valtakunnan julkisuuteen 2019, kun leipomossa kehitelty Boltsi-pyörykkä voitti Suomalainen menestysresepti –kilpailun. Keväällä 2020 Leivon Leipomo perusti HKScanin kanssa Boltsin ympärille yhteisyrityksen ja pyöryköiden valmistus siirtyi edelliseltä sopimusvalmistajalta HKScanille. Tästä ei Salmisen mukaan varsinaisesti aiheutunut henkilöstövaikutuksia Leivolla.

Leivon Leipomon liikevaihto oli viime tilikaudella 23,2 miljoonaa euroa ja sen tulos oli 3,5 miljoonaa. Yrityksen henkilöstömäärä on pysynyt viime vuodet tasaisena, reilussa 90 ihmisessä, joista työntekijöitä on noin 70. Nyt päättyneet yt-neuvottelut eivät koskeneet toimihenkilöitä tai ylempiä toimihenkilöitä.