Leikkaukset uhkaavat järjestöjen koulutusta

Hallituksen leikkaukset uhkaavat romuttaa opintokeskusten järjestökoulutuksen, KSL-opintokeskuksen opintojohtaja Tuula Kumpumäki sanoo.

Suomessa on 12 valtakunnallisesti toimivaa opintokeskusta. Opintokeskukset ovat järjestöjen oppilaitoksia ja erityinen vapaan sivistystyön oppilaitosmuoto. Ne järjestävät vaikutuksiltaan hyvin tuloksellista koulutusta yhdessä järjestöjen kanssa.

Opintokeskusten koulutuksissa rohkaistutaan toimimaan järjestöjen ja kuntien luottamustoimissa sekä muissa tehtävissä. Koulutukset vahvistavat aktiivien ja vapaaehtoisten järjestöllistä ja yhdistystoimijuuden osaamista. Koulutuksiin on helppo osallistua, ne edistävät yhdenvertaisuutta ja ovat alueellisesti hyvin saavutettavia.

Opintokeskukset toteuttavat vuosittain yli 20 000 koulutusta, josta syntyy yli 240 000 opetustuntia. Osallistujia näissä koulutuksissa on reilu puoli miljoonaa. KSL-opintokeskus järjestää koulutusta yhdessä noin 80 kansalaisjärjestön kanssa. Näistä yksi keskeisimmistä on SEL.

Hallitusohjelmassa esitetään nyt opintokeskusten valtionosuudesta seitsemän miljoonan euron leikkausta. Tämä tarkoittaa 39 prosentin vähennystä opintokeskusten perusrahoitukseen, mikä puolestaan olisi noin 66 000 opetustuntia pois suomalaisen kansalaisyhteiskunnan koulutukselta.

Suunniteltu leikkaus romuttaisi järjestökoulutuksen sekä mahdollisesti jopa tuhoaisi yhden oppilaitosmuodon suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Mahdollisesti kasvavat osallistujamaksut väistämättä vaikeuttaisivat monien järjestöaktiivien koulutuksiin osallistumista.

Arvioimme, että suunniteltujen leikkausten toteutuessa KSL-opintokeskuksen yhteistyössä järjestöjen, SEL mukaan lukien, kanssa toteuttamasta koulutustoiminnasta vähenisi noin 5000 opetustuntia vuodessa.

Samalla kun pääministeri Petteri Orpon hallitus kertoo ohjelmansa vahvistavan demokratiaa, osallisuutta ja luottamusta yhteiskunnassa, sen suunnittelemat toimet heikentäisivät opintokeskusten edellytyksiä toimia tämän tavoitteen edistämiseksi. Sen lisäksi, että leikkaukset uhkaavat vireää ja osaavaa suomalaista järjestötoimintaa, ne vähentävät oppimisen ja kansalaistoiminnan tunnustettuja hyvinvointivaikutuksia.

Tuula Kumpumäki

Kirjoittaja on Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry:n pääsihteeri ja KSL-opintokeskuksen opintojohtaja.

>> Vetoomus: Järjestö- ja kansalaisyhteiskuntakoulutus turvattava

Liity
jäseneksi