Leader Snack irtisanoo ja lomauttaa Toholammilla

Leader Snack Factoryn Toholammin tuotantolaitoksella helmikuussa käydyt yhteistoimintaneuvottelut johtivat yhden työntekijän irtisanomiseen ja koko henkilöstön lomauttamiseen yhtenä päivänä viikossa loppuvuoden ajan. Lomautukset alkavat pyöriä maaliskuun viimeisellä viikolla. Lisäksi henkilöstö saatetaan lomauttaa kahdeksi viikon mittaiseksi pätkäksi syksyllä tai loppuvuodesta.

Henkilöstövaikutukset jäivät alkuperäistä arviota pienemmiksi, sillä irtisanomisuhan alla oli enintään kaksi henkilöä ja lomautustarpeen arvioitiin olevan enimmillään 90 vuorokautta.

Työnantaja perusteli yt-neuvotteluita säästötarpeilla. Leader Snack Factoryn työntekijöiden pääluottamusmies Jouni Haaponiemen mukaan johto on kertonut, ettei tuotteiden menekki ole ollut toivotunlainen ja osa sopimuksista on ollut katkolla.

Haaponiemi on helpottunut siitä, että työntekijöiden näkemyksiä kuultiin, eikä lomautuksen vaihtoehtona väläytettyjä osa-aikaistamisia toteutettu.

– Osa-aikaistaminen olisi ollut myrkkyä toimeentulon kannalta. Se olisi tietänyt monille uusien töiden etsimistä, Haaponiemi kertoo.

Vuonna 2016 Toholammin tehtaalle rekrytoitiin 14 uutta työntekijää, jolloin henkilöstömäärä kasvoi neljäänkymmeneen. Tuotevalikoima monipuolistui, kun tehtaalle hankittiin suklaa- ja juomalinjastot. Viime vuonna patukkalinja uusittiin, jolloin sen tuotantokapasiteetti kasvoi.

Irtisanomisen jälkeen Toholammilla työskentelee tuotannossa 20 työntekijää, huollossa kaksi ja varastossa yksi sekä työnjohdossa kaksi toimihenkilöä eli kaikkiaan 25 ihmistä.

Leader Snack valmistaa proteiinipatukoita, terveystuotteita, vitamiineja ja urheiluravinteita sekä superfoodeja tehtaissaan Toholammilla ja Vantaalla.