Lantmännenin lomautusuhka ohi Kotkassa

Lantmännenin Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehtaan työntekijöihin kohdistuneet yt-neuvottelut päättyivät maanantaina hyvään lopputulokseen: kaikki 154 tuotannon työntekijää välttyvät lomautuksilta.

Alun perin lomautusuhka koski koko työntekijäjoukkoa ja lomautustarpeeksi työnantaja arvioi kolme viikkoa.

Neuvotteluiden alussa pääluottamusmies Kim Palola esitti yksikön johdolle lomautusten välttämiseksi ratkaisua, jossa työntekijät pitäisivät kahden viikon talviloman loppuvuodesta ja olisivat lisäksi yhden viikon koulutuksessa.

Nyt ilmeni, että lomautus voidaan välttää sillä, että työntekijät pitävät talvilomansa joulun tienoilla.

– On todella positiivista, että tällainen ratkaisu saatiin, eikä tuotantoon tule keskeytyksiä. Tämä on osoitus siitä, että joskus voidaan sopia jotain järkevääkin työnantajan kanssa, Palola kiittelee.

Nyt päättyneet yt-neuvottelut olivat työpaikalla jo kolmannet vuoden sisällä. Syyksi viimeisimpiin ilmoitettiin odotettua huonommin toteutunut hapankorppujen myynti Venäjälle.

– Jospa tämä yt-kierre tässä rauhoittuisi, Palola toivoo.

Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehdas on osa Lantmännen Cerealia Oy:tä, joka kuuluu Lantmännen-konserniin. Lantmännen on ruotsalaisten maanviljelijöiden omistama maatalousosuuskunta, jolla on toimintaa yli 20 maassa ja yli 10 000 työntekijää. Lantmännen osti Vaasan-leipomokonsernin vuonna 2015.