Lantmännenin Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehtaan työntekijöitä uhkaa jälleen lomautus

Lantmännenin Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehtaalla alkoivat maanantaina yhteistoimintaneuvottelut tuotannon työntekijöiden lomauttamiseksi. Työnantajan ilmoituksen mukaan lomautustarve on kolme viikkoa ja syynä odotettua huonommin toteutunut hapankorppujen myynti Venäjälle.

Nyt alkaneet yt-neuvottelut ovat jo kolmannet vuoden sisään.

– Meidän työntekijät alkavat olla jo ihan loppu tähän jatkuvaan epävarmuuteen, Lantmännenin Kotkan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kim Palola sanoo.

Tehtaan tuotannossa työskentelee tällä hetkellä 154 työntekijää. Toimihenkilöitä lomautusneuvottelut eivät koske.

Pääluottamusmies esitti yksikön johdolle lomautusten välttämiseksi ratkaisua, jossa työntekijät voisivat pitää kahden viikon talviloman nyt loppuvuodesta ja olisivat lisäksi yhden viikon koulutuksessa. Esitys kirjattiin ylös, ja nyt vaihtoehdon toteuttamista selvitetään pääkonttorissa Ruotsissa.

– Olisihan se win win –tilanne molemmille osapuolille, jos voisimme olla lomautusten sijaan ansaitulla vuosilomalla.

Palolan mukaan henkilöstöä on koulutettu aiemminkin vastaavissa tilanteissa.

– Esimerkiksi ensiapu- ja työturvalllisuuskorttiasiat voitaisiin saattaa viimeisen päälle ajan tasalle. Toivottavasti työnantajalta tulisi myönteinen vastaus, Palola toteaa.

Jos lomautukset kuitenkin toteutuvat, niiden toteuttamisajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Neuvotteluiden arvioidaan kestävän kaksi viikkoa ja viimeisen neuvottelupäivän on tarkoitus olla maanantaina 23.10.2017.

Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehdas on osa Lantmännen Cerealia Oy:tä, joka kuuluu Lantmännen-konserniin. Lantmännen on ruotsalaisten maanviljelijöiden omistama maatalousosuuskunta, jolla on toimintaa yli 20 maassa ja yli 10 000 työntekijää. Lantmännen osti Vaasan-leipomokonsernin vuonna 2015.