Kuntien kotimaisilla elintarvikehankinnoilla vahva tuki: Yhdeksän kymmenestä haluaa kotimaista ruokaa kuntien keittiöihin

Suomalaisista 90 % haluaa, että kunnan, esimerkiksi päiväkotien ja koulujen, elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa. Seitsemän prosenttia ei suosisi kotimaista ja kantaansa ei osaa kertoa 3 % vastaajista, selviää SEL:n Taloustutkimuksella tammikuussa teettämästä kyselytutkimuksesta.

Tulokset kertovat kuntien kotimaisten elintarvikehankintojen kannatuksen pysyneen korkealla tasolla, sillä vuonna 2012 kyllä vastasi 88 % ja ei vastasi 9 % vastaajista.

– Tämä on vahva viesti kuntapäättäjille: suomalaiset haluavat, että kunnan keittiöissä tarjotaan kotimaista ruokaa. Kuntapäättäjät ja hankinnoista vastaavat virkamiehet eivät saa enää piiloutua EU:n tai hankintalain taakse. Keinot kotimaisten elintarvikkeiden lisäämiseen ovat olemassa, jos niitä vain halutaan käyttää, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen korostaa.

Naisten keskuudessa kotimaisen ruuan kannatus on vielä korkeampaa kuin miesten. Tutkimukseen vastanneista naisista 92 prosenttia halusi, että kotimaista suositaan, vaikka se ei olisikaan edullisin vaihtoehto. Miesten kohdalla vastaava luku oli 87.

Ikäryhmistä eniten kotimaisen ruuan suosijoita on 65-79-vuotiaiden keskuudessa (95 %) ja vähiten alle 25-vuotiaissa (82 %). Kotimaisten elintarvikehankintojen kannatus on kuitenkin noussut nuorten keskuudessa selvästi neljässä vuodessa, sillä viimeksi alle 25-vuotiaista 70 % vastasi kyllä.

Talouden vuositulot eivät juuri vaikuta haluun suosia kotimaista ruokaa kuntien hankinnoissa. Muissa tuloryhmissä kotimaisen ruuan kannatus on 90-93 prosenttia, paitsi kaikkein pienituloisimmissa 72 % (alle 10 001 euroa/vuosi) ja kaikkein suurituloisimmissa 89 % (yli 70 000 euroa/vuosi).

SEL haastaa kuntavaalien ehdokkaat sitoutumaan edistämään kuntien kotimaisia elintarvikehankintoja ja äänestäjiä edellyttämään sitoutumista omalta ehdokkaaltaan. Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kotimaistakuntakeittiöihin ja kampanjasivuilla osoitteessa www.kotimaistaruokaa.fi.

– Monissa kunnissa on jo tehty työllistäviä kotimaisia hankintalinjauksia ja elintarvikehankintojen kotimaisuusaste on hyvä. Tavoitteemme on, että seuraavien neljän vuoden aikana kaikissa kunnissa uudet kuntapäättäjät edistävät aktiivisesti kotimaista ruokaa kunnan elintarvikehankinnoissa, Kuntonen sanoo.

Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy puhelinhaastatteluina ajalla 16.-17.1.2017 ja 23.-24.1.2017. Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 1005 henkilöä, jotka edustavat Suomen 15–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ± 3,2 prosenttiyksikköä. Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin: ”Pitäisikö kunnan, esimerkiksi päiväkotien ja koulujen, elintarvikehankinnoissa mielestänne suosia kotimaisia tuotteita, vaikka se nostaisi hankintahintaa?”.