”Konfliktit pitää katkaista työpaikalla heti”

Ville Ikonen hakeutui luottamusmiehen tehtävään, koska hän halusi auttaa työkavereitaan sekä vaikuttaa yrityksen toimintaan ja työilmapiiriin.

Leipomotyöntekijä Ville Ikonen, 38, on ollut Heinolassa sijaitsevan Pekan Leivän työntekijöiden pääluottamusmies alkukesästä lähtien. Sitä ennen hän oli varapääluottamusmies. Pääluottamusmies hänestä tuli kesken kauden, kun edellinen vaihtoi työpaikkaa. Pääluottamusmiehenä Ikonen haluaa parantaa ilmapiiriä työpaikallaan.

– Työilmapiiri kaipaa kohennusta. Olen siinä mielessä jäykkä kaveri, että uskallan sanoa, kun esimiesten tai työntekijöiden käytöksessä muita kohtaan on parannettavaa, Ikonen toteaa.

Hän kertoo puuttuneensa jo moneen selkkaukseen.

– Konfliktitilanteita tulee – ei onneksi kovin usein, mutta silloin tällöin. Olen niissä tuomarina.

Aina kyse ei ole sanallisesta riidasta, vaan vaikkapa kehonkielestä, jonka työtoveri kokee epämiellyttävänä.

– Mielestäni konfliktit pitää pyrkiä katkaisemaan työpaikalla heti. Jos ihmiset eivät juttele niistä keskenään, he juttelevat muille. Ja sitä myöten negatiiviset ajatukset leviävät työpaikalla.


Aikaa hoitaa luottamustehtävää

Ikonen on syntynyt Kuusankoskella ja asuu nykyisin Heinolassa. Pekan Leivässä valmistetaan leipiä, sämpylöitä, kahvileipiä ja pikkusuolaisia sekä konditoriatuotteista kakkuja ja leivoksia. Henkilöstömäärä on noin sata, josta SEL:n työehtosopimuksella työskentelee noin 85 ihmistä.

Ville Ikonen juttelee työkavereidensa kanssa ammattiliitosta. Hän selvittää, kuuluvatko he liittoon ja kysyy, ovatko he miettineet SEL:n jäseneksi liittymistä. Tärkeintä on silti tuoda omalla toiminnalla esille, miksi ammattiliittoon kuuluminen on järkevää. Ikonen itse liittyi SEL:n jäseneksi viime vuonna.

– Minulla oli tähtäimessä pyrkiä työpaikan pääluottamusmieheksi. Halusin päästä auttamaan työtovereita ja vaikuttaa firman toimintaan. Pääsinkin melkein heti varaluottariksi ja sitten pääluottamusmieheksi.

Pääluottamusmiehen tehtävien hoitamiseen voi Pekan Leivässä käyttää sen verran aikaa kuin tarvitsee. Luottamustoimelle ei ole varattu tiettyä päivää, vaan tunneista sovitaan viikkokohtaisesti.

– Sovimme yleensä etukäteen, milloin teen pääluottamusmiehelle kuuluvia töitä. Olen saanut tunnit järjestymään hyvin.

Työskennellessään tuotannossa Ikonen leipoo leipää; hän tekee taikinoita, muotoilee leipiä ja laittaa niitä pellille. Hän on työskennellyt leipomossa 14 vuotta. Sitä ennen hän kouluttautui media-assistentiksi. Kun koulutusta vastaavaa työtä ei löytynyt, Ikonen kysyi töitä leipomosta. Työt elintarvikealalla alkoivat pian sen jälkeen.

– Olen ollut Pekan Leivässä myös kuski, varastomies ja pakkaamossa töissä.


Opinnoista lisää osaamista

Ville Ikonen arvelee, että menossa olevien leipuriopintojensa ansiosta hän pääsee kokeilemaan työpaikallaan myös konditoria- ja paistohommia. Hän suorittaa elintarvikealan perustutkintoa oppisopimuskoulutuksella Koulutuskeskus Salpauksessa ja työpaikallaan. Vaikka Ikosella on jo vuosien kokemus leipomotyöstä, hän päätti opiskella alan tutkinnon, jotta hänen mielipiteitään kuunneltaisiin töissä paremmin.

– Haluan, että ajatuksiani ja ideoitani kuunnellaan työpaikalla. Paperit saattavat edistää sitä, että saan ääneni paremmin kuuluville.

Kun Ikonen ei ole töissä tai opintojen parissa, hän pelaa frisbeegolfia, videopelejä tai pyöräilee.

Hän sanoo, että pääluottamusmieheksi hyppääminen kesken kauden on ollut haasteellista yhdestä syystä.

– En ole vieläkään päässyt käymään SEL:n luottamusmieskurssia.

Seuraava SEL:n luottamusmiesten starttikurssi, peruskurssi ja jatkokurssi järjestetään ensi vuonna, ja Ikonen toivoo pääsevänsä silloin mukaan. Häntä kiinnostaa syventyä työehtosopimukseen kollegoiden kanssa. Hyödyllistä olisi myös käydä läpi esimerkkitilanteita, joita luottamusmiehenä saattaa joutua ratkomaan työpaikalla.

Pekan Leivässä ei tällä hetkellä ole varapääluottamusmiestä, mutta tänä syksynä elintarvikealan työpaikoilla järjestetään luottamusmiesvaalit. Ikonen aikoo kuulostella, kiinnostaisiko varapääluottarin pesti jotakuta työkavereista. Hän asettuu ehdolle pääluottamusmieheksi.

– Parasta tässä hommassa on, kun joku pyytää minulta apua ja onnistun auttamaan.

Luottamusmiesvaalien lisäksi toinen ajankohtainen asia yrityksessä on toimitusjohtajan vaihtuminen. Ikonen arvelee sen tuovan uusia asioita myös pääluottamusmiehen pöydälle.


Teksti: Hanna Hirvonen, kuva: Sami Turunen