Kesätyöntekijä, liity SEL:n jäseneksi, vaikka olisit elintarvikealalla töissä vain kesän

Kesätyöntekijä, ammattiliitto on olemassa myös sinua varten. SEL:n jäseneksi kannattaa liittyä heti työsuhteen ensimmäisenä päivänä, vaikka olisit elintarvikealalla töissä vain kesän.

SEL:n jäsenenä edunvalvontasi on kunnossa ja olet oikeutettu jäsenetuihin, kuten vapaa-ajan matkustajavakuutukseen, joka on voimassa niin kauan kuin olet SEL:n jäsen. Jos jäät kesätöiden jälkeen työttömäksi tai alat esimerkiksi opiskella, jäsenyytesi säilyy, kun ilmoitat jäsenmaksuvapautuksesta liiton jäsenrekisteriin.


Neljä tärkeintä syytä, miksi jokaisen kesätyöntekijän kannattaa liittyä liittoon:


1. Etujasi valvotaan

Työpaikkasi luottamusmies neuvoo ja auttaa sinua, jos sinulla on kysyttävää työehdoistasi. Jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä, saat tarvitsemasi avun SEL:n aluetoimistolta.

Myös kesätyöntekijät voivat joutua tilanteisiin, joissa tarvitsevat liiton turvaa. Sinulle voidaan esimerkiksi maksaa liian vähän palkkaa, sinulle voi sattua työtapaturma tai työsuhteesi voidaan päättää laittomasti. Näissäkin ongelmissa saat liiton jäsenenä apua asioiden selvittämisessä.

2. Saat kunnon työehdot

SEL neuvottelee alan työnantajaliiton kanssa työehtosopimukset, joissa määritellään kaikkien työntekijöiden palkka- ja muiden työehtojen vähimmäistasot, esimerkiksi työajat, lisät, ylityökorvaukset ja lomarahat. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmat työehdot meillä kaikilla on.

3. Kerrytät työttömyysturvaa

Kun liityt SEL:n jäseneksi, liityt samalla työttömyyskassan jäseneksi. Jos työskentelet vähintään 18 tuntia viikossa, kerrytät työssäoloehtoa, ja voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, jos jäät työttömäksi.

Jos esimerkiksi opiskelet päätoimisesti ja olet kahtena kesänä kolme kuukautta töissä, olet kerryttänyt oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, jos jäät työttömäksi.

Voit kerryttää 26 viikon eli kuuden kuukauden työssäoloehtoa täyteen 28 kuukauden ajan. Päätoiminen opiskelu, lapsen syntymä, sairaus tai asevelvollisuuden suorittaminen pidentävät 28 kuukauden tarkastelujaksoa enintään seitsemän vuotta.

4. Jäsenyys seuraa kun vaihdat työpaikkaa ja alaa

Kerryttämäsi työssäoloehto ei katoa, kun vaihdat toiseen työpaikkaan tai kokonaan toiselle alalle, jos pidät liiton jäsenyyden kunnossa tai vaihdat toiseen ammattiliittoon ja työttömyyskassaan ilman katkoksia.

SEL:n jäsenmaksu on 1,6 % bruttopalkastasi. Työnantaja perii jäsenmaksun suoraan palkastasi tai voit myös itse laskea ja maksaa jäsenmaksun liitolle. Jäsenmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. Lopullisessa verotuksessa vuoden aikana tienaamistasi tuloista vähennetään erilaiset vähennykset, kuten ammattiliiton jäsenmaksu. Kun maksamasi jäsenmaksut vähennetään tuloistasi, maksat liiton jäsenyydestä todellisuudessa vähemmän kuin mitä palkkalaskelmassasi lukee.

Jos sinulla on kysyttävää liiton jäsenyydestä, työpaikkasi luottamusmies vastaa kysymyksiisi tai voit soittaa SEL:n jäsenpalveluun numeroon 09 4246 1230. Jäseneksi liityt täyttämällä liittymislomakkeen yhdessä luottamusmiehen kanssa. Voit liittyä jäseneksi myös sähköisesti. Tervetuloa liittoon!


Katso myös kesäduunarin muistilista ja UKK: www.kesaduunari.fi