Kesäduunareiden nollatyösopimusten määrä noussut selvästi

Kesäduunari-infoon tulleiden yhteydenottojen mukaan nollatyösopimusten määrä kesätöissä on kasvanut selvästi tänä kesänä. Joka viides infoon yhteydessä ollut kesätyöntekijä on työskennellyt nollatyösopimuksella. Määrä on kasvanut huomattavasti viime kesästä, jolloin harvempi kuin joka kymmenes neuvontapalveluun soittaneista oli allekirjoittanut nollatyösopimuksen.

– Nollatuntisopimusten määrän kasvu on hälyttävää. Nollatuntisopimukset aiheuttavat kohtuuttomasti haittaa nuorelle, joka on valmistautunut tekemään työtä koko kesän ja luonnollisesti odottaa myös saavansa palkan tuolta ajalta, Kesäduunari-infon neuvoja, lakimies Sari-Anne Salminen sanoo.

Koska sateisen kesän vuoksi tunteja ei ole ollut lupaillun mukaisesti, monelta on jäänyt arvokas työkokemus ja suunnitellut kesätyötulot saamatta.

Salmisen mukaan kymmenet palveluun yhteydessä olleista kesätyöntekijöistä eivät tienneet, oliko heidän työsopimuksensa ns. nollatuntisopimus.

– Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Siihen on kirjattava luvattu tuntimäärä.

Kesäduunari-infoon on kesän aikana tullut suunnilleen saman verran yhteydenottoja kuin viime kesänä. Niistä joka toinen käsitteli palkkaa. Varsinkin lisien maksu on askarruttanut kesätyöntekijöitä.

– Joissain tapauksissa on röyhkeästi sanottu suoraan työntekijöille, että ”kesätyöntekijöille ei kuuluu maksaa mitään lisiä”. Sunnuntailisät ja ylityölisät ovat kuitenkin lakiin kirjattu, ja lauantailisät ja iltalisät löytyvät työehtosopimuksista. 

Salminen painottaa, että kesätyö ei ole mikään erillinen työsuhteen muoto vaan kyse on määräaikaisesta työsuhteesta.

– Sillä ei ole väliä, että työtä tehdään kesällä ja työntekijä on yleensä nuori. 

Palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan tarjoama maksuton Kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun asti.


www.kesaduunari.fi