HKScanin yt-neuvotteluissa ei ole edetty vielä konkreettisiin esityksiin

HKScanin kesäkuussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut jatkuvat jälleen kesätauon jälkeen. Neuvotteluiden kohteena on noin 1500 tuotannon ja logistiikan työntekijää Vantaan, Forssan, Mikkelin, Paimion ja Outokummun yksiköissä. Vaarassa on jopa 211 työpaikkaa, sillä työnantaja arvioi vähennystarpeeksi Vantaalta 95, Forssasta 75, Mikkelistä 20, Paimiosta 6 ja Outokummusta 15 työntekijää.

Työntekijöiden luottamushenkilöt tuomitsevat vähennystarpeen.

– Henkilöstömäärässä ei ole työnantajan arvioimaa ylimitoitusta, töitä joudutaan tälläkin hetkellä teettämään sekä ylityönä että määräaikaisissa työsuhteissa, HKScanin Vantaan tuotantolaitoksen työntekijöiden pääluottamusmies Ville Vatka sanoo.

Koska töitä on riittänyt, tieto yt-neuvotteluista tuli työntekijöille täytenä yllätyksenä. Toistaiseksi työnantaja ei ole vielä avannut aikeitaan, eikä neuvotteluissa ole edetty konkreettisiin esityksiin.

– Tilanne on erikoinen, tuntuu, etteivät ihmiset oikein tiedä miten tähän pitäisi suhtautua, koska nyt jo teetetään paljon ylitöitä sekä käytetään vakinaisissa työpisteissä määräaikaisia, pääluottamusmies Tommi Stenberg arvioi Forssan tunnelmia.

– Meillä on oltu rauhallisin mielin, ihmiset uskovat, että löytyy tolkku ratkaisu, eikä ihmisiä irtisanota ja toimitusvarmuutta vaaranneta, Mikkelin pääluottamusmies Jarno Pystynen kertoo.

Neuvotteluiden syynä on työnantajan mukaan tarve parantaa yrityksen kannattavuutta ja kilpailukykyä. Irtisanomisten lisäksi neuvottelut voivat johtaa myös muihin muutoksiin työsuhteissa ja niiden ehdoissa.

Luottamushenkilöiden tavoitteena on löytää neuvotteluissa ratkaisut, joilla irtisanomiset vältetään ja työpaikat säilyvät.

– Tehokkuutta ja kannattavuutta ei voi lisätä irtisanomalla työntekijöitä, joita tarvitaan tuotannon pyörittämiseen ja tuloksen tekemiseen, HKScanin työntekijöiden luottamushenkilöt painottavat kannanotossaan.

Työntekijät ovat esittäneet, että talokohtaisten neuvotteluiden lisäksi istuttaisiin myös yhteiseen neuvottelupöytään katsomaan kokonaisuutta. Työnantaja ei ole toistaiseksi vastannut esitykseen.

Viime vuonna toimintansa aloittanut Rauman yksikkö, toimihenkilöt tai ylemmät toimihenkilöt eivät ole neuvotteluiden piirissä.

Jos henkilöstövähennys toteutuisi, se veisi pahimmillaan neuvotteluiden kohteena olevista tuotantolaitoksista joka seitsemännen työntekijän työpaikan.