HKScanin virolaiset lakkolaiset ja Suomen luottamushenkilöt vaativat neuvotteluiden pikaista jatkamista, työnantajan julkisuuteen antamat tiedot palkoista harhaanjohtavia

HKScanin Rakveren tuotantolaitoksen lakossa olevat teurastamon työntekijät osoittivat tänään iltapäivällä mieltään HKScanin pääkonttorilla Turussa ja vaativat neuvotteluiden pikaista jatkamista kiistan ratkaisemiseksi.

Lakkoilijat vaativat, että HKScanin tulee kunnioittaa työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja tunnustaa lokakuussa perustettu ammattiyhdistys neuvotteluosapuoleksi sekä nostaa työntekijöiden alle keskiansion jääviä palkkoja.

Teurastamon työntekijät ovat olleet jo yli kaksi viikkoa lakossa, joka alkoi 6.2.2018 kello 7.30. Lakkoon ajauduttiin, kun Viron valtakunnansovittelijan johdolla käydyt neuvottelut kariutuivat joulukuussa työnantajan hylättyä sovittelijan esityksen, jonka työntekijät olisivat hyväksyneet.

Työntekijät ovat pettyneitä työnantajan tapaan sivuuttaa työntekijöiden ammattiyhdistys ja luottamusmies neuvotteluissa. HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen kertoi Ylelle maanantaina, että tuotantolaitoksella ”on ollut erittäin hyvät palaverit yhteistyöryhmien kanssa, joihin henkilöstö on saanut päättää jäseniä”.

– Työnantaja on ilmoittanut neuvottelevansa vain oman yhteistyöelimensä kanssa, ei työntekijöiden perustaman ammattiyhdistyksen kanssa. Henkilöstö sai valita yhteistyöelimen jäsenet työnantajan valitsemista ehdokkaista. Kolmestatoista jäsenestä vain kaksi on tuotannon työntekijöitä. Uskomme, että yhteistyöelin on luotu murtamaan ammattiyhdistystä. Sen viesti oli, että lakko pitää lopettaa heti, HKScanin Rakveren työntekijöiden luottamusmies Andrus Saaremägi sanoo.

Latvasen mukaan HKscan on nostanut Rakveressa palkkoja joka vuosi kuusi prosenttia ja palkat ovat ”19 prosenttia yli elintarviketyöläisen keskivertopalkkatason Virossa”.

Työntekijöiden mukaan työnantajan antamat tiedot palkkatasosta ovat harhaanjohtavia. Todellisuudessa työntekijöille käteen jäävä palkka ei ole noussut vaan jopa pienentynyt, sillä peruspalkan lisäksi työntekijöille maksettavia lisiä ja kuukausittain vaihtuvaa tulospalkkiota on leikattu.

– Epäilen, että Latvasen luvuissa on mukana myös toimihenkilöiden palkat. Rakveren teurastamon työntekijöiden bruttopalkka on kuukaudessa noin 1000 euroa, josta jää käteen alle 800 euroa, Viron ammattiliittojen keskusjärjestö EAKL:n järjestösihteeri Artjom Arhangelski toteaa.

Työntekijöiden näkemystä tukee Viron valtakunnansovittelijan 30.11.2017 päivätty sovintoesitys, jossa ehdotetaan työntekijöiden palkkaa nostettavaksi samalle tasolle Viron elintarviketeollisuuden keskimääräisen bruttokuukausipalkan kanssa, joka oli vuoden 2017 toisella neljänneksellä 1071 euroa.

Myös HKScanin Suomen työntekijöiden luottamushenkilöt ovat keskustelleet tänään työpaikoillaan Rakveren tilanteesta. Luottamushenkilöt vaativat, että työnantaja ryhtyy pikaisiin toimiin molempien osapuolien hyväksymän sovun löytämiseksi Rakveressa ja ovat tarvittaessa valmiita tukitoimiin, jos ratkaisua ei löydy.

– Toivomme, että työnantaja ottaisi nyt lusikan kauniiseen käteen ja ryhtyisi ripeästi neuvottelemaan Rakveren ammattiyhdistyksen edustajien kanssa kiistan ratkaisemiseksi, HKScanin Vantaan tehtaan pääluottamusmies ja eurooppalaisen yritysneuvoston jäsen Ville Vatka sanoo.


Viron valtakunnansovittelijan 30.11.2017 päivätty sovintoehdotus (suomeksi)